Tudose: Split TVA nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele, ci doar pentru cele în faliment/insolvență ori cu peste două întârzieri la plata TVA

Tudose: Split TVA nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele, ci doar pentru cele în faliment/insolvență ori cu peste două întârzieri la plata TVA
scris 13 oct 2017

Prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat vineri că ordonanța privind introducerea plății defalcate a TVA va fi modificată în Parlament astfel încât aceasta să fie obligatorie doar pentru firmele aflate în insolvență sau faliment sau pentru cele care au înregistrat mai mult de două întârzieri la plata TVA.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

”Nu va mai fi obligatorie pentru toată lumea (split TVA – n. red.), ci, în principiu, pentru firmele care intră în insolvență, în faliment sau firmele cu istoric fiscal nu foarte coerent, adică cu două – trei – patru întârzieri la TVA. De asemenea, va fi și un sistem de premiere, încercăm să-l fixăm și va fi anunțat în momentul depunerii amendamentelor”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful Guvernului a spus că Ministerul de Finanțe a început ”să nuanțeze” ordonanța privind split TVA, adoptată la finalul lunii august și intrată în vigoare la 1 octombrie, în urma discuțiilor cu patronatele.

Mihai Tudose a mai spus că amendamentele la legea de aprobare a ordonanței privind split TVA vor fi depuse la Senat, unde se află în prezent în dezbatere actul normativ.

Ordonanța privind introducerea plății defalcate a TVA a fost retrimisă marți de către plenul Senatului la Comisia de buget, care are termen o săptămână să vină cu un nou raport.

Rezultatele controalelor Fiscului pe prețuri de transfer nu susțin retorica agresivă a guvernanților față de multinaționale. Firmele rămân, însă, preocupate CITEȘTE ȘI Rezultatele controalelor Fiscului pe prețuri de transfer nu susțin retorica agresivă a guvernanților față de multinaționale. Firmele rămân, însă, preocupate

Actul normativ a fost retrimis comisiei la propunerea liderului de grup al PSD, senatorul Șerban Nicolae.

El a cerut membrilor Comisiei de buget ca în următoarea săptămână să discute cu Ministerul Finanțelor Publice.

"Termenul este de o săptămână, pentru că nu vreau să se facă speculații în legătură cu susținerea de către Guvern sau de către majoritatea care susține Guvernul în legătură cu o asemenea măsură aflată în programul de guvernare", a susținut Șerban Nicolae.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca for decizional să fie Camera Deputaților.

În 26 septembrie, senatorii din comisia de buget-finanțe au decis, prin aprobarea unui amendament depus în acest sens, că plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opțional din 2018 și obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcțional.

Contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere este eliminată, fiind înlocuită cu un avertisment, cu argumentul complexității sistemului și al timpului scurt de implementare, au mai decis senatorii din Comisia de buget-finanțe.

La acest moment, plata defalcată a TVA a intrat în vigoare de la 1 octombrie, opțională pentru firme și obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

PSD blochează plata defalcată a TVA doar de către anumite firme și cheamă Finanțele să spună dacă bugetul poate suporta impactul CITEȘTE ȘI PSD blochează plata defalcată a TVA doar de către anumite firme și cheamă Finanțele să spună dacă bugetul poate suporta impactul

Măsura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atenționează că aceasta va bloca economia.

Guvernul a adoptat în 30 august o ordonanță prin care introduce obligativitatea plății defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA având obligația de a deține și gestiona un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA aferente operațiunilor taxabile (achiziții de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii). De asemenea, instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA vor avea obligația, începând cu aceeași dată, de a deține un cont de TVA pentru încasarea taxei pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile realizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva split
tudose