Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marți seara, la TVR 1, că OUG 114 va fi modificată, iar „taxa pe lăcomie” se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”, prin care băncile să finanțeze economia reală. Teodorovici a mai declarat că în aprilie Guvernul ar putea aproba amnistia fiscală.
„Am promis că, până la final de luna martie, se face o modificare a acestei ordonanțe. Partea de bănci, mâine dimineață, am o discuție la Ministerul de Finanțe cu reprezentanți ai sistemului bancar, am avut și azi cu colegi de la Banca Națională. Mâine, eu zic că închidem modificările legate de sistemul bancar. Se schimbă taxa pe lăcomie în stimulentul pentru hărnicie. Dacă banca sau băncile, de la caz la caz, își asumă că vor finanța economia noastră reală, care are nevoie de finanțare, atunci inclusiv taxa…”, a spus Teodorovici, citat de news.ro.
El a susținut că astfel taxa poate ajunge la zero.
„Acest mecanism care este foarte flexibil stimulează banca și taxa care se pune pe o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile se poate duce către zero până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanțat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero, pentru că eu nu pun taxă, am mai spus-o”, a precizat Teodorovici.
Ministrul Finanțelor a anunțat, totodată, că în aprilie ar urma ca Guvernul să aprobe amnistia fiscală.
„Vine amnistia fiscală pentru companiile publice și pentru cele private și această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri”, a declarat Teodorovici.
Întrebat dacă va fi valabilă și pentru firmele aflate în insolvență, el a răspuns: „Va fi valabilă pentru tot ce înseamnă… și pentru cei care sunt în eșalonări și reeșalonări”.
„În aprilie eu vreau să putem să o dăm în Guvern. (…) Pentru o companie de stat e singura șansă și unica probabil să poți să o readuci în economie ca un actor activ”, a spus Teodorovici.
Ministrul Finanțelor se întâlnește miercuri dimineață cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor pentru a discuta despre modificarea taxei pe activele bancare, introdusă prin OUG 114/2018. Guvernul a promis Standard & Poor’s că va modifica Ordonanța, după discuții cu toate părțile afectate, după ce agenția a informat Executivul PSD/ALDE despre o posibilă înrăutățire a perspectivei de rating, ca urmare a efectelor nefaste aduse de taxa bancară asupra stabilității financiare și a economiei în ansamblu.
Bancherii au reclamat că nu au fost consultați la adoptarea Ordonanței și că au avut o singură întâlnire cu Finanțele, la finele lunii februarie, deși li se promisese că vor mai urma discuții.
Ministerul Finanțelor a lucrat cu Banca Națională a României la posibile variante de modificare a taxei bancare. Faptul că S&P a pus în discuție perspectiva de rating a României – respectiv o înrăutățire a acesteia de la „stabilă” la „negativă” - a contribuit la schimbarea atitudinii Guvernului. Dacă Teodorovici numea, în 25 februarie, OUG 114 drept „actul normativ cel mai curajos și îndrăzneț apărut după Revoluție”, în pofida faptului că a fost criticat vehement de mediul economic, BNR sau Banca Centrală Europeană, în 28 februarie ministrul trimitea o scrisoare celor de la S&P în care anunța că va modifica taxa.
CITEȘTE ȘI AUDIO Nou atac al Puterii la adresa băncilor: Mi-e greu să cred că spălarea banilor pe relația cu Rusia a ocolit subsidiarele unor bănci din RomâniaUltima variantă discutată, și prezentată de Profit.ro la finele săptămânii trecute, presupune scăderea ratei de impozitare, eliminarea legăturii cu ROBOR, precum și excluderea mai multor tipuri de active din baza impozabilă. Impactul asupra băncilor ar scădea de la 5,4 miliarde de lei/an la circa 1 miliard de lei/an.
Băncile au solicitat Guvernului să renunțe la taxă. Însă, dacă acest lucru nu este posibil, atunci cota de taxare să fie redusă și să nu se aplice băncilor cu pierdere. Cele care obțin profit ar urma, în varianta imaginată de bancheri, să fie taxate în limita unui coridor cu un plafon procentual de 16% din profit, astfel încât să nu reprezinte mai mult de o dublare a impozitului pe profit plătit în mod obișnuit și să nu conducă la decapitalizarea băncilor.
Rămâne de văzut dacă Guvernul va fi convins de argumentele bancherilor, în condițiile în care propunerile lor nu se regăseau în forma discutată recent.