Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, sugerează că va schimba regimul contribuțiilor sociale pentru PFA, arătând că nu este normal ca un angajat al unei astfel de firme să plătească mai mult decât proprietarul către bugetul de pensii.
"Un angajat plătește contribuții la cât câștigă. Avem, din păcate, o situație neplăcută în zona PFA, unde un angajat plătește mai mult decât patronul său contribuție de sănătate. Echitabil și corect este ca toți să plătească la cât câștigă", a spus, astăzi, Teodorovici la Digi 24.
Până în acest an, contribuțiile sociale erau plătite de PFA raportat la nivel veniturilor.
CITEȘTE ȘI Ideea lui Teodorovici - Fiscul să nu mai trimită plicuri prin poștă contribuabililor, ci să apeleze la e-mailDin acest an, PFA, inclusiv avocații, achită contribuția raportate la salariul minim brut.
"Să nu uităm de categoria de mijloc, de PFA. În 2018, așa cum sunt scrise regulile, diferența fiscală dintre salariat și PFA s-a mărit mai mult ca niciodată. Dau un exemplu simplu: un salariat cu un venit brut lunar de 5.000 de lei are o sarcină fiscală egală cu o PFA care, în aceeași lună, câștigă peste 14.000 de lei. Deci, un salariat cu 5.000 de lei brut plătește impozit și contribuții cât achită un PFA cu venitul brut de peste 14.000 de lei. Paritatea este aproape 1 la 3. La microîntreprinderi, diferența este mult mai mare. Este mai puțin dramatic față de microîntreprinderi, dar și aici diferența s-a mărit. Contribuabilul este aproape invitat să gândească creativ, să găsească o soluție românească, testată de altfel în trecut, și să meargă în acea direcție. Ca să ce? Să fie prins după aceea că încălca reguli pe care nu le știa?", a punctat Alex Milcev, partener și liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică al EY România.
În 2018, forme de organizare precum PFA, PFI și profesiile liberale trebuie să plătească CASS (sănătate) 10% și CAS (pensie) 25% la nivelul salariului minim brut de 1.900 de lei pe lună dacă anul trecut au avut un venit net mai mare de 12 salarii brute. La pensie, contribuabilul poate opta să achite o contribuție mai ridicată.
Plata în baza veniturilor de anul trecut a atras critici dure din partea celor afectați, iar autoritățile au amânat depunerea Declarației 600 pentru a căuta soluții. Printre modificări a fost anunțat și că vor fi achitate contribuții la nivelul unui venit estimat pentru 2018 și nu în baza celui realizat anul trecut, situație în care ar fi trebuit să plătească și persoane care anul acesta nu ar mai fi avut venituri peste plafon.
Impozitul pe venit este de 10%, plătit la venitul net (după deducerea cheltuielilor) sau la normă de venit.
Un salariat plătește contribuție de 25% la pensie, 10% la sănătate și 10% ca impozit pe venit, calculate la salariul brut. În plus, angajatorul are un cost suplimentar de 2,25%, reprezentând contribuția asiguratorie pentru muncă.