Teodorovici se dezice de OUG 114 și de noile accize: Nu-mi plac taxele și impozitele, n-o să cresc nici numărul, nici cuantumul lor

Teodorovici se dezice de OUG 114 și de noile accize: Nu-mi plac taxele și impozitele, n-o să cresc nici numărul, nici cuantumul lor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 aug 2019

Guvernul va introduce de la 1 septembrie o acciză nearmonizată pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr și va majora, de la aceeași dată, acciza pe produse din tutun, confirmând astfel informațiile publicate anterior de Profit.ro. În ciuda acestor măsuri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, susține că nu-i plac taxele și impozitele și că el, în această calitate, nu le va crește, nici ca număr și nici în cuantum. Teodorovici spune, totodată, că nu el este autorul OUG 114 de anul trecut, prin care au fost introduse taxe în sectorul bancar, de comunicații și energie, dar a trecut în proiectul de rectificare încasări de 300 mil. lei din taxa bancară, deși inițial nu prevăzuse niciun leu în buget susținând că scopul nu e de a aduce mai bani statului, ci de a convinge băncile să ieftinească și să crească creditarea.

”Nu am darul de a pune taxe și impozite, oricât s-ar strădui unii și alții să-mi bage pe gât 114-le (OUG 114/2018 - n. red.). Oricât ar dori unii și alții, când discutăm concret, dar concret, nu au niciun fel de argument. Nu-mi plac taxele și impozitele, și n-am să pun niciodată, nici n-o să cresc nici numărul, nici cuantumul lor. Oricâți nebuni ar scrie pe facebook, oricâți de habarniști o să întâlniți și o să vă spună fel de fel despre mine, nu au argumente”, a declarat marți Eugen Teodorovici, după ce au fost făcute publice noile propuneri pentru accize.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Finanțele nu se mai prefac că așteaptă doar scăderea dobânzilor și creșterea creditării pentru popor ca urmare a taxei bancare și trec încasări de 300 mil. lei la rectificare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Finanțele nu se mai prefac că așteaptă doar scăderea dobânzilor și creșterea creditării pentru popor ca urmare a taxei bancare și trec încasări de 300 mil. lei la rectificare

Teodorovici susține că, în ce privește majorarea accizei la tutun, este vorba notificări venite din partea Comisiei Europene, mai exact de la comisarul pentru politici economice și fiscale, Pierre Moscovici, sub amenințarea deschiderii unui infringement pentru România, pentru nearmonizarea sau neactualizarea cu directiva comunitară în domeniu.

Afirmația ministrului Teodorovici este contrazisă de companiile din domeniu, care arată că, pe de o parte, acciza la țigări este majorată cu 4 luni mai devreme decât ar fi fost necesar pentru a o alinia cu o directivă UE și cu 7 luni mai devreme decât este prevăzut în calendarul din Codul Fiscal, iar, pe de altă parte, majorarea este luată fără consultări cu mediul de afaceri, peste noapte, încurajând rețelele de crimă organizată, în dauna bugetului statului, a consumatorilor și a industriei legitime.

Totodată, în privința accizei pe băuturile cu zahăr, Eugen Teodorovici precizează că este vorba de o propunere a Ministerului Sănătății, bazată pe studii de specialitate privind starea de sănătate din Europa și din România, iar Ministerul de Finanțe nu se poate opune unei astfel de măsuri.

Cât de spre OUG 114, întrebat dacă vrea să spună că nu are nicio legătură cu actul respectiv, ministrul Finanțelor lasă să se înțeleagă că lui i se datorează, de fapt, rectificările ulterioare ale ordonanței, privind taxa pe activele bancare și cerințele impuse administarorilor fondurilor de pensii private de la Pilonul II, de care, potrivit ministrului, sunt în prezent ”foarte mulțumiți” adiministratorii.

ULTIMA ORĂ Guvernul interzice achiziția de servicii de telefonie mobile pentru angajați în tot sistemul public, cu o singură excepție: demnitarii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul interzice achiziția de servicii de telefonie mobile pentru angajați în tot sistemul public, cu o singură excepție: demnitarii

La finele anului trecut, Guvernul a aprobat OUG 114, cu o serie de măsuri fiscale cu impact în diferite industrii, de la taxa pe active bancare la măsuri în sectorul energetic și telecom, inclusiv cu noi cerințe de capitalizare pentru fondurile private de pensii, după ce anterior măsurile au fost prezentate de ministrul Eugen Teodorovici și consilierul de atunci pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov. 

Nu ne sfiim să numim această taxă o taxă pe lăcomie”, spunea atunci ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care susținea că taxa este menită ”să protejeze firmele și persoanele fizice din România”. La doar câteva luni după introducerea acestei taxe, Teodorovici anunța că OUG 114 va fi modificată, iar ”taxa pe lăcomie” se schimbă în ”stimulent pentru hărnicie”, prin care băncile să finanțeze economia reală.

La începutul acestui an, în urma discuțiilor cu băncile și BNR, Executivul a fost nevoie să modifice OUG 114, reducând taxa pe activele băncilor și introducând o nouă referință pentru creditele noi în lei. De asemenea, cerințele de capitalizare ale fondurilor private de pensii de la Pilonul II au fost corelate cu finanțarea acestora pentru proiecte publice.

Acum, ministrul Finanțelor arată că doar aceste modificări i se datorează lui.

”Puteți să decupați din această Ordonanță 114 ce ține eventual de finanțe, eventual două subiecte, partea de active financiare și, eventual, pilonul de pensii”, a declarat, marți, Teodorovici.

ULTIMA ORĂ Rectificarea bugetară - Educația pierde 1 miliard de lei, Ministerul Fondurilor Europene - 682 milioane lei, Transporturile - doar 129 milioane lei. Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rectificarea bugetară - Educația pierde 1 miliard de lei, Ministerul Fondurilor Europene - 682 milioane lei, Transporturile - doar 129 milioane lei. Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei

Băuturile cu un conținut de zahăr de 5-8 grame la 100 de mililitri (50-80 grame la 1 litru) vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru, iar cele cu un conținut de peste 8 grame la 100 de militri (80 de grame pe litru) de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru. Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziționează intracomunitar, potrivit proiectului unei Ordonanțe cu măsuri fiscal-bugetare.

"Această măsură descurajează consumul de alimente nesănătoase și aduce venituri care pot fi investite în educație și sănătate", susține Guvernul.

În plus, Executivul va majora, tot de la 1 septembrie, acciza pe produse din tutun, de la 483,74 lei/1.000 de țigarete în prezent la 503,97 lei/1.000 de țigarete. Impactul la nivelul consumatorului va fi de circa 40 de bani pe pachet.

Din cele două măsuri (majorarea accizei la țigarete și introducerea băuturilor cu conținut ridicat de zahăr în sfera accizabilă), proiectul de rectificare a bugetului de stat prevede creșterea încasărilor din accize cu 481,7 milioane de lei

viewscnt
Afla mai multe despre
teodorovici
taxe
impozite
crestere
oug 114