Senatorii au aprobat, luni, prin vot o serie de modificări la proiectul de lege privind telemunca, astfel încât un angajat va putea munci și în altă parte decât la sediul unei firme, angajatorii vor avea mai puține responsabilități privind locul de telemuncă, iar angajatul mai multă flexibilitate și ca timp de lucru. Modificările au fost prezentate anterior de Profit.ro.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Proiectul de lege privind introducerea unui nou tip de contract de muncă, de tip telemuncă, a fost adoptat de Guvern al începutul lunii august, dar senatorii, primii care l-au aprobat, i-au adus deja o serie de modificări.
Parlamentarii au decis că ”tele-munca” va fi ortografiată fără cratimă, deci ”telemuncă”, și au simplificat definiția acesteia, eliminând condiția angajării cu normă întreagă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, proiectul de lege stabilește, printr-o definiție exhaustivă, că telemunca se realizează de salariat, la distanță față de locul de muncă organizat de angajator, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adițional la acesta, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informației și comunicațiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligentcel puțin o zi pe lună și cu condiția ca salariatul să-și fi exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii.
Potrivit modificărilor prevăzute în Parlament, telemunca este ”forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”.
Acordul salariatului cu modul de muncă este înlocuit, totodată, cu ”acordul de voință al părților”, care trebuie prevăzut ”în mod expres în contractul individual de muncă”.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Premierul Tudose l-a nominalizat pe Grindeanu la șefia arbitrului pieței de telecomunicațiiDacă în forma actuală a legii este interzisă efectuarea de ore suplimentare de către telesalariat, conform noilor modificări, ”la solicitarea angajatorului și cu acordul în scris al telesalariatului cu normă întreagă, aceasta poate efectua muncă suplimentară”.
De asemenea, telesalariatul are și opțiunea de a lucra uneori la locul de muncă organizat de angajator, perioada sau zilele respective urmând a fi consemnate în contractul de muncă.
Angajatorul nu va mai fi însă obligat să îți exprime acordul cu privire la locul sau locurile de muncă în care telesalariatul urmează să lucreze de la distanță, parlamentarii argumentând că telemunca presupune flexibilitate și utilizarea unor locuri de muncă ”neconvenționale”.
Prin urmare, angajatorul nu va mai fi obligat ”să asigure securitatea şi sănătatea în muncă la locurile de desfăşurare a activităţii de tele-muncă”.
CITEȘTE ȘI Finanțele completează reglementări contabile pentru plata defalcată a TVANoile modificări elimină, totodată, interdicția ca telemunca să poată fi desfășurată pe parcursul perioadei de probă a angajatului.
Aleșii au considerat că o astfel de prevedere contravine Codului Muncii, angajatorul fiind privat de verificarea aptitudinilor salariatului care țin chiar de telemuncă.
Modificările urmează să intre acum și în dezbaterea Camerei Deputaților.
O analiză a ceea ce presupune tele-munca a fost prezentată de Profit.ro AICI.