România, printre țările cu cele mai mici salarii minime brute pe economie din UE

România, printre țările cu cele mai mici salarii minime brute pe economie din UE
scris astăzi, 13:35

România continuă să se numere printre țările Uniunii Europene cu cele mai mici salarii minime brute pe economie, de 743 euro (aproximativ 3.700 lei) în semestrul al doilea al anului 2024, potrivit celui mai recent infografic publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România.

În semestrul al doilea al anului 2023, salariul minim brut pe economie în România era de 604 euro (aproximativ 3.000 lei), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
TRANZACȚIE Grupul baltic Piletilevi, cel mai mare jucător din Europa Centrală, care a cumpărat Bilete.ro, preia alte două mari companii din România CITEȘTE ȘI TRANZACȚIE Grupul baltic Piletilevi, cel mai mare jucător din Europa Centrală, care a cumpărat Bilete.ro, preia alte două mari companii din România

"Țara noastră se află în 2024 aproape de nivelurile salariilor minime brute din Bulgaria (477 euro), Ungaria (675 euro) și Letonia (700 de euro) Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România se va majora la 4.050 lei/lună, față de 3.700 lei cât este în prezent, conform unei Hotărâri de Guvern adoptate în luna noiembrie 2024. Salariul minim net, adică ceea ce angajatul primește în mână, va fi de 2.575 lei (515 euro) pe lună (cu deducerea de 300 lei valabilă în prezent), cu 212 lei mai mult decât la finalul anului 2024", susțin reprezentanții Fundației Friedrich Ebert România.

În ultimii zece ani, România a înregistrat cea mai mare creștere a salariului minim din Uniunea Europeană, în medie de +13,7%, pe an, urmată de Lituania (+12.3%) și de Bulgaria (+10.6%). În luna iulie 2024, România se plasa în grupa țărilor cu salariul minim brut în preajma sumei de 1.000 euro ( grupa 2 conform datelor Eurostat, de aproximativ 5.000 lei) alături de țările din Europa Centrală și de Sud-Est.

Cu toate acestea, nivelul salariului minim în România este mai mic în comparație cu alte țări din centrul și estul Europei, precum Croația (840 euro), Estonia (820 euro), Lituania (924 euro), Polonia (997 euro), Slovenia (1.253 euro). La polul opus, cele mai mari salarii minime brute sunt înregistrate în țări vest-europene precum Luxemburg (2570 euro), Țările de Jos (2.134 euro), Irlanda (2.146 euro), Belgia (2.070 euro) și Germania (2.054 euro).

În ciuda majorărilor constante, salariul minim net rămâne insuficient pentru a acoperi nevoile unui trai decent în România. Potrivit calculelor actualizate ale coșului minim pentru un trai decent, realizate de Fundația Friedrich Ebert în colaborare cu Syndex România, valoarea coșului minim de consum pentru luna septembrie 2024 se ridică la 10.450 lei pe lună pentru o familie formată din doi adulți și doi copii, iar pentru o persoană adultă singură, la 3.972 lei pe lună.

De la aderarea la Uniunea Europeană până în 2022, România s-a clasat în general pe locul al doilea în topul țărilor cu cel mai mic salariu minim din UE, după Bulgaria. Începând cu 2024, se observă o ușoară apropiere de țările din Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, politica salariului minim din România are particularități care dezavantajează salariații. În prezent, salariul minim nu este stabilit în funcție de ramura industrială, nivelul de pregătire profesională sau vechimea în muncă a angajaților.

Grecia va renunța la taxele și comisioanele bancare pentru unele tranzacții cu amănuntul CITEȘTE ȘI Grecia va renunța la taxele și comisioanele bancare pentru unele tranzacții cu amănuntul

Datele recente nu oferă o imagine clară asupra sectoarelor în care lucrează cei mai mulți angajați remunerați la nivelul salariului minim. Totuși, studiile anterioare care au fundamentat politica salariului minim din 2016 indică faptul că aceste sectoare includ industria prelucrătoare, comerțul (atât cu ridicata, cât și cu amănuntul), repararea autovehiculelor și motocicletelor, hotelurile și restaurantele. Angajații din aceste domenii au fost printre cei mai afectați de pandemia de COVID-19, fiind adesea primii trimiși în șomaj tehnic.

Evoluția numărului contractelor de muncă plătite la nivelul salariului minim arată o creștere semnificativă în ultimii ani. Dacă în 2011 erau înregistrate aproximativ 450.000 de astfel de contracte, numărul lor a crescut constant, ajungând la 1,95 milioane (37% din totalul contractelor) în 2017 și la 2,8 milioane (46%) în 2018. Pentru 2025, Guvernul a estimat că aproximativ 1,8 milioane de angajați vor beneficia de politica salariului minim.

Potrivit sursei citate, în ultimii 35 de ani, politica salariului minim a influențat puternic strategia de dezvoltare a României, însă țara a rămas constant printre ultimele poziții din Europa, indiferent de creșterile economice înregistrate. La nivel european, politica salariului minim este reglementată prin Pilonul European al Drepturilor Sociale, principiul 6, care prevede salarii minime adecvate pentru un trai decent. În 2022, Consiliul și Parlamentul European au adoptat Directiva (UE) 2022/2041, care urmărește să îmbunătățească condițiile de muncă în UE prin stabilirea unui cadru comun pentru adecvarea salariilor minime legale.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu minim
ue