Deși a înregistrat progrese vizibile, România a fost statul european cu cel mai mare deficit de încasare a TVA în 2015, diferența dintre veniturile din TVA preconizate și sumele colectate efectiv fiind de 37,2%, mult peste deficitul consemnat la nivelul Uniunii Europene.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat joi, gradul de colectare a TVA a crescut în majoritatea statelor membre, cele mai mari progrese fiind observate în Malta, România și Spania.
În pofida îmbunătățirilor, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 37,2% (7,66 miliarde euro), fiind urmată de Slovacia, cu un deficit de încasare de 29,4% și Grecia (28,3%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În termeni absoluți, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 35 de miliarde de euro (25,8%), a fost înregistrat în Italia.
“Deficiturile de încasare a TVA demonstrează încă o dată necesitatea unor reforme serioase astfel încât statele membre să poată să beneficieze pe deplin de veniturile din TVA pentru bugetele lor. Deși colectarea veniturilor din TVA indică anumite semne de ameliorare, sumele deficiente rămân inacceptabil de ridicate”, arată Comisia.
În total, statele UE au pierdut anul trecut aproximativ 152 miliarde de euro în venituri din TVA, reprezentând 12% din totalul veniturilor din TVA preconizate, potrivit raportului.
“Statele membre nu ar trebui să accepte astfel de pierderi șocante de venituri din TVA. Deși Comisia sprijină eforturile de îmbunătățire a colectării la nivelul întregii UE, normele actuale privind TVA datează din 1993 și sunt depășite. Vom propune în curând modernizarea normelor care reglementează TVA în cadrul vânzărilor transfrontaliere”, a declarat comisarul UE pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici.
Cele mai mici deficite de încasare a TVA au fost înregistrate de Spania și Croația, țări unde diferența dintre estimări și sumele colectate a fost de 3,5%, respectiv 3,9%.
Suedia a fost singura țară care a încasat mai mulți bani din TVA decât estima inițial. Statul scandinav a raportat un surplus la încasări de 1,4% (568 milioane euro).