Proiectul care majorează salariile angajaților din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor încă de anul acesta la nivelul prevăzut abia pentru 2022 de Legea salarizării a fost blocat la nivelul Guvernului, după ce nu a primit toate avizele necesare. Proiectul prevede și preluarea de către ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a unor atribuții importante ale președintelui ANAF, precum și mutarea de la ANAF la Finanțe a activității de soluționare a contestațiilor.
Proiectul trebuie avizat de către Ministerul Muncii, Ministerul Justiției și Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
Potrivit informațiilor Profit.ro, Ministerul Muncii este cel care a refuzat să avizeze proiectul Finanțelor.
În lipsa avizului, premierul Viorica Dăncilă nu a promulgat ordonanța în ședința de vineri, 29 martie, ci a cerut Finanțelor să se pună în acord întâi cu Ministerul Muncii.
Ministrul Finanțelor a încercat din nou să introducă acest proiect și în ședința de miercuri, 3 aprilie, dar nu a fost acceptat.
Argumentul Finanțelor pentru majorare este acela că salariile trebuie să crească deoarece "nivelul de salarizare este inferior altor instituții publice de la nivelul administrației publice centrale", situație în care nu ar reuși să atragă și să-și păstreze angajați.
Totodată, proiectul de ordonanță prevede ca majorarea de 25% la salariul de bază pe care ministrul o poate acorda angajaților cu grad ridicat de complexitate a muncii (un criteriu subiectiv) să fie modificată la 35%.
De ce este important: Majorarea exagerată și inutilă a salariilor din sectorul public în ultimii doi ani pune presiune mare pe bugetul statului. Dintre statele UE, România dă acum cea mai mare parte din venituri pentru plata salariilor din sectorul public. O altă analiză a Profit.ro, de anul trecut, a arătat că media salarială la stat a depășit pragul de 700 de euro net, în timp ce funcționarii publici câștigau aproape 900 de euro, nivel similar celui din Polonia și peste cel din Ungaria. Au crescut și salariile din mediul privat, dar mult mai lent, la nivelul înregistrat cu 5-9 ani înainte în Ungaria și Polonia.
Majorarea salarială ar urma să fie acordată doar celor circa 1.800 de angajați ai Ministerului Finanțelor, nu și angajaților din structurile subordonate Ministerului, cum ar fi, de exemplu, ANAF, cu circa 24.000 de angajați.
CITEȘTE ȘI Isărescu, despre modificarea OUG 114: Am scăpat de o pacoste. Se mai pot face îmbunătățiri"Prin derogare de la dispozițiile art. 38 alin.(4) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice beneficiază de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.
Cu aceeași dată, pentru personalul aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice, procentul de majorare a salariului de bază prevăzut la art.17 alin.(4) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, crește cu 10 puncte procentuale", prevede proiectul ini'iat de Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI EY: Modificari semnificative aduse Ordonanței de Urgenta 114/2018"Pentru a evita materializarea riscului creării de disfuncționalități în activitatea specifică a ministerului, una dintre prioritățile de resurse umane este fidelizarea și atragerea de personal calificat în domeniile specifice ministerului, o sarcină dificilă, în condițiile în care nivelul de salarizare este inferior altor instituții publice de la nivelul administrației publice centrale. Politica de motivare financiară a personalului din cadrul Ministerului Finanțelor este dependentă de cadrul legal aplicabil în domeniu, existând un spațiu limitat de manevră în ceea ce privește crearea unor condiții specifice de salarizare pentru personalul aparatului propriu al ministerului. Se impune astfel recunoașterea rolului și locului salariaților din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor în cadrul administrației publice centrale pentru a asigura cadrul motivant și nu descurajator al acestui act normativ pentru aceștia, precum și pentru a sublinia unicitatea și specificitatea activității derulată de instituția noastră", potrivit notei de fundamentare a proiectului.