Firmele vor trebui să declare în formularul fiscal D394, în mod separat, tranzacțiile cu părți afiliate, prevede un proiect de ordin pregătiti de ANAF. Profit.ro a scris încă de la începutul anului că ANAF pregătește această modificare, întârziată, însă, cel mai probabil, de pandemia de coronavirus. Obligația de a raporta tranzacțiile cu afiliații în D394 ar pune o sarcină suplimentară de conformare pe mediul de afaceri și ar crea probleme contabililor care trebuie să transmită lunar D394 către ANAF.
"În vederea realizării măsurilor de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, una dintre acțiunile de întreprins asumate este reprezentată de introducerea în declarația 394 “Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național”, a unei casete în vederea declarării de către contribuabili dacă au efectuat sau nu operațiuni cu persoanele afiliate în perioada de raportare. Necesitatea cunoașterii tranzacțiilor efectuate pe teritoriul național între persoanele afiliate derivă din faptul că acestea reprezintă un procent semnificativ în totalul tranzacțiilor, activitatea companiilor multinaționale extinzându-se în ultimii ani pe teritoriul României", potrivit ANAF.
Din analiza acțiunilor de inspecție fiscală efectuate, ANAF a constatat cazuri în care tranzacțiile efectuate între persoane afiliate sunt realizate la un preț inferior celui de piață, în detrimentul afiliaților romȃni și, implicit, a bugetului general consolidat. În acest context, a identificat necesitatea declarării de către persoanele impozabile, prin intermediul declarației informative D394, dacă au efectuat operațiuni cu persoane afiliate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF aduce zeci de mii de containere la vamă în București. Oprește vămuirea în portul Constanța, în detrimentul firmelor, și mută peste 80.000 de containere la vămi din interiorul țăriiAstfel, în secțiunea 1 a declarației informative 394, în situația în care persoanele impozabile au desfășurat/nu au desfășurat în perioada de raportare operațiuni cu persoane afiliate, conform definiției prevăzute la art.7 din Codul fiscal, vor bifa căsuța corespunzătoare.
Ce înseamnă persoană afiliată în cazul firmelor
"ART 7 alin 26
c) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puțin aceasta deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică;
d) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă o persoană deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică."
Norme metodologice de aplicare
"(2) Prevederile art. 7 pct. 26 lit. d) din Codul fiscal stabilesc o relație de afiliere între două persoane juridice pentru cazul în care o persoană terță deține, în mod direct sau indirect, inclusiv deținerile persoanelor sale afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atât la prima persoană juridică, cât și la cea de-a doua."
Proiectul de ordin este disponibil aici, anexele aici, iar referatul de aprobare la acest link