ANAF a dezvoltat aplicația prin care contribuabilii se vor putea programa online pentru consultări la agențiile Fiscului, aplicație despre care Profit.ro a scris că era în lucru la începutul lunii iulie, iar în prezent testează introducerea acestui serviciu ca proiect pilot în cadrul unităților fiscale subordonate Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați. O extindere la nivel național a serviciului de programări online rămâne, astfel, cel mai probabil, pentru anul următor.
DGRFP Galați include agențiile județene din Galați, Brăila, Constanța, Tulcea, Vrancea și Buzău.
"A fost dezvoltat un nou serviciu pentru contribuabili, cel de programări on-line, care urmează a fi implementat ca proiect pilot în cadrul unităților fiscale subordonate DGRFP Galați, acest serviciu aflându-se în faza de testare. În cadrul acestor unități fiscale s-au identificat spațiile necesare, ce vor fi dedicate pentru primirea în condiții optime a contribuabililor care se vor programa on-line", relevă un act oficial.
Profit.ro a scris, la începutul lunii iulie, că ANAF urmează să schimbe modul în care populația și reprezentanții firmelor vor putea consulta specialiștii ANAF pentru a lămuri probleme legate de taxe și impozite. Dacă acum o practică întânită des este ca persoana care are de rezolvat ceva să se plimbe pe la diferite birouri dintr-o unitate ANAF, căutând un angajat al Fiscului sau cerând sprijin pentru a-și clarifica situația, proiectul aflat în derulare la nivelul ANAF prevede crearea unui spațiu special în cadrul unităților fiscale, dedicat contribuabililor care solicită programarea unei vizite la sediu, și implementarea unei aplicații online prin intermediul căreia contribuabilul să poată stabili data și ora vizitei, dar și tema discuțiilor. Vor putea fi discutate orice probleme fiscale au contribuabilii, urmând ca în funcție de temă, să fie alocată persoana adecvată din cadrul serviciilor ANAF. La momentul respectiv, ANAF intenționa, la fel, să lanseze proiectul în regim pilot la regionala Galați a ANAF.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Bugetul 2020. Venituri în creștere cu 10%, cheltuieli tăiate la jumătate față de ultimii 2 ani, pentru prima dată în scădere ca pondere în PIB în ultimii 5 ani. Agricultura, Educația, Internele - mari creșteriLa început de iulie, aplicația necesară sistemului de programări se afla în dezvoltare la Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF). CNIF, în subordinea Ministerului Finanțelor, administrează infrastructura informatică a Ministerului Finanțelor, ANAF și altor structuri subordonate ministerului.
În rândul plătitorilor de taxe și impozite, persoane fizice sau firme, persistă de mult timp convingerea că ANAF are un deficit major în ceea ce privește interacțiunea cu contribuabilii, mai ales în ce privește îndrumarea acestora.
ANAF are un serviciu de Asistență Contribuabili, care acordă asistență, inclusiv telefonic și prin sesiuni pe Facebook, însă serviciul ar trebui extins și promovat intens pentru a fi cunoscut de populație. De asemenea, ANAF trebuie să dezvolte mult mai mult acțiunile de prevenire și îndrumare.