Profit Piața de Capital.forum - Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: Vom prefera facilitățile fiscale, deoarece se aplică tuturor, fără birocrație. Intervenția statului în economie - în oarecare măsură justificată deoarece tot statul a restricționat

Profit Piața de Capital.forum - Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: Vom prefera facilitățile fiscale, deoarece se aplică tuturor, fără birocrație. Intervenția statului în economie - în oarecare măsură justificată deoarece tot statul a restricționat
scris 20 apr 2021

Ministerul Economiei va duce la bun sfârșit toate programele de ajutor de stat deja începute, însă pentru viitor modalitatea preferată de a sprijini economia va fi cea a facilităților fiscale, întrucât acestea ocolesc birocrația și pot fi aplicate tuturor, a transmis ministrul de resort, Claudiu Năsui, la Profit Piața de Capital.forum. Acesta a prezentat, ca exemplu de facilitate fiscală ce poate fi acordată la nivelul întregii economii, măsura propusă anterior de USR pentru scutirea de taxe și impozite, pentru toți salariații, a unei sume echivalente cu salariul minim.

Videoconferința Profit Piața de Capital.forum a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, Depozitarul Central, Romgaz, Transgaz, Biofarm și Conpet, fiind transmisă în direct și la Profit TV.

Intervenția statului în economie pentru a sprijini unele sectoare în această perioadă este, într-o oarecare măsură, justificată, spune Năsui, deoarece tot statul a restricționat sau chiar închis firmele din acele domenii.

Urmărește-ne și pe Google News

"Este important de spus că o societate liberă, în sensul liberal al termenului, bazată pe proprietate privată și respectul societății private, trebuie să aibă și pârghiile să se apere de evenimente externe, cum ar fi războiul sau, acum, o pandemie. În acest context, măsurile acestea, care sunt liberticide, își găsesc o justificare măcar temporară. Pentru lucrurile de tipul scheme de ajutor de stat și alte lucruri de genul acesta, subvenții, bani pe care îi luăm de la unii și îi dăm la alții, își găsesc justificarea în faptul că au un caracter de despăgubire. Faptul că statul este cel care a obligat întreprinderi să se închidă, înseamnă că statul este cel care, cumva, ar trebui să fie acolo și să le despăgubească pentru toate efectele ulterioare ale acelei închideri. Deci, practic, este o aplicare a principiului <<poluatorul plătește>>, cel care a închis, plătește, iar acela este statul", a spus Năsui.

Profit Piața de Capital.forum - Adrian Tănase, BVB: 30 miliarde euro stau degeaba în sistemul bancar, trebuie aduși în economie prin Bursă. Impozitul pe câștigurile de capital trebuie reținut la sursă CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum - Adrian Tănase, BVB: 30 miliarde euro stau degeaba în sistemul bancar, trebuie aduși în economie prin Bursă. Impozitul pe câștigurile de capital trebuie reținut la sursă

Actualele programe de sprijinire a firmelor, în contextul restricțiilor pentru combaterea pandemiei, sunt afectate de birocrație.

"Sunt fanul ca aceste despăgubiri să fie date sub forma mai mult de facilitate fiscală. Pentru că atunci ele se vor regăsi pentru toată lumea, fără birocrație, fără să treuiască să bugetăm, să așteptăm bani, să avizăm, să aprobăm să luăm dosare la puricat, etc. Însă, așa cum am spus când am preluat acest mandat, tot ceea ce este început, continuăm. Ducem la bun sfârșit toate proiectele. Evident că avem niște probleme și niște blocaje cu care am fost foarte deschis și transparent și care vin din faptul că măsurile acelea promise nu aveau finanțare europeană. Nu este suficient să dai un OUG în care să spui că Uniunea Europeană ne va da bani, ca UE să ne dea bani. Cu UE trebuie să ai un contract de finanțare, lucru pe care aceste măsuri nu le-au avut și de acolo și întârzierile", a spus ministrul.

Un exemplu în acest sens este și amânarea acordării granturilor de investiții pentru IMM-uri. Profit.ro a scris, în luna aprilie, că Ministerul Economiei a renunțat la planul de a implementa Măsura 3 granturi pentru investiții, din cauza verificărilor pe care le desfășoară patru instituții, DNA, Curtea de Conturi, Departamentul pentru Lupta Antifraudă și Corpul de Control al Prim-ministrului. Cercetările vor dura, probabil, prea mult pentru a putea aștepta să fie finalizate. Măsura 3 va fi înlocuită cu un nou mecanism de granturi, care ar putea deveni disponibil la începutul verii, posibil în luna iunie, potrivit informațiilor Profit.ro, întrucât ar urma să fie structurat pe un program de fonduri UE, ReactEU, la care Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene lucrează în prezent cu Comisia Europeană.

Întrebat despre cum ar putea arăta facilitățile fiscale care să fie acordate pentru sprijinirea economiei, Năsui a adus în discuție propunerea mai veche a USR de reducere a poverii fiscale pe salarii.

Profit Piața de Capital.forum - Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: Vrem să listăm cât mai multe dintre cele 37 de companii din portofoliul Ministerului Economiei, 28 au, însă, probleme financiare grave. Trebuie să oprim aceste găuri negre cât mai repede CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum - Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: Vrem să listăm cât mai multe dintre cele 37 de companii din portofoliul Ministerului Economiei, 28 au, însă, probleme financiare grave. Trebuie să oprim aceste găuri negre cât mai repede

"Orice ajutor de stat de tip schemă de ajutor de stat trece printr-o selecție întreagă a unor funcționari publici, care să spună tu pimești bani, tu nu, printr-o serie de criterii. Schemele de ajutor de stat sunt alese arbitrar, îi favorizează pe unii, nu pe alții, pe când o facilitate fiscală se aplică ușor, fără birocrație, se aplică tuturor. Noi la USR Plus am candidat inclusiv pe o platformă economică, pe reducerea poverii fiscale pe muncă. În România nu avem cele mai mari impozite din UE, dar dacă ne uităm pe salariile mici, acolo suntem în top. Aveam cea mai mare impozitare a salariilor mici și de aceea noi am candidat pe zero taxe pe salariul minim pentru toată lumea, iar asta se aplică inclusiv salariilor mari. Toată lumea ar avea bani în plus la salarii, dar cei ajutați cel mai mult ar fi cei cu salariile mai mici prin prisma faptului că acei primi bani nu se taxează. Nu avem această măsură în programul de guvernare, dar avem în programul de guvernare că o vom încerca anul următor într-un program pilot", a spus Năsui.

Potrivit ministrului, aceasta ar fi principala variantă avută în vedere.

"Aceasta este principala, apoi ar fi sectorial, dacă am considera că avem nevoie să ajutăm un sector, am apela la facilități fiscale mai degrabă decât la scheme de subvenție", a afirmat acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul economiei
subventii
granturi
facilitati fiscale