Inspectorii antifraudă fiscală din cadrul ANAF au identificat un circuit fraudulos de tranzacționare fictivã de bunuri și servicii, format din 29 de operatori economici, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 25 de milioane de lei, prin diminuarea bazei impozabile a profitului și deducerea nelegalã a TVA.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de oficialii ANAF, în urma unor activități de verificare, s-au descoperit tranzacții fictive între 29 de entitãți economice, majoritatea având un comportament de tip fantomã, scrie News.ro.
”Aceste firme nu pot proba realitatea achizițiilor, nu dețin bunuri în patrimoniu, nu au depus declarații fiscale sau declarațiile depuse nu reflectã situația realã, nu dețin spații de depozitare, nu sunt înregistrate cu personal angajat, nu dețin mijloace de transport și nici contracte de prestãri servicii de transport înregistrate în contabilitate și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni economice fictive și solicitarea de deduceri fiscale”, anunță ANAF.
CITEȘTE ȘI Aproape 14% dintre contractele cu normă parțială au trecut la normă întreagă după modificarea referitoare la contribuțiiPe circuit au fost introduse și firme care aveau rol doar de tranzit, beneficiarii finali derulând operațiuni economice fictive a căror aparență de realitate și legalitate era menținută prin înregistrarea în evidența contabilã și plata contravalorii prin circuit bancar.
Prin acest comportament s-a produs un prejudiciu de 25.392.665 lei, prin diminuarea bazei impozabile a profitului și deducerea nelegalã a TVA.
O parte dintre entitãțile furnizoare au fost identificate ca participante la circuite economice frauduloase investigate anterior.
În cauzã a fost întocmit un act de sesizare, înaintat organelor de urmãrire penalã în vederea stabilirii existenței sau inexistenței elementelor constitutive ale unor infracțiuni economico-financiare.