Guvernul va trebui să împrumute de pe piața externă eventuale sume pe care România nu reușește să le atragă în acest an din componenta de împrumut a PNRR, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Ministerul Finanțelor a prevăzut, în planul de împrumuturi pentru anul acesta, în total de 160 de miliarde de lei, ca 2 miliarde de euro să fie asigurate din componenta de împrumut a PNRR. Deși scenariul de bază este ca statul să nu rateze fonduri din PNRR, tergiversarea de către coaliția de guvernare a unor reforme stabilite ca jaloane în cadrul PNRR ridică perspectiva ca România să piardă sume importante.
În prezent, aproximativ 1 miliard de euro are un grad mai ridicat de certitudine în timp ce asupra restului sumei planează unele îndoieli, având în vedere că Guvernul și Parlamentul evită reforme prevăzute în PNRR, cum este reforma pensiilor speciale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul Finanțelor mai are în plan o ieșire pe piețele externe în această toamnă, moment la care va fi clar dacă trebuie să împrumute mai mult pentru a compensa un eventual eșec legat de PNRR. Până la acest moment, statul s-a finanțat în condiții bune de pe piața internă, dar și de pe exterm în primele luni ale anului, ceea ce ar reduce, în lipsa unei presiuni cauzate de PNRR, nevoia de a împrumuta o sumă mai mare în toamnă.
Planul de împrumut pentru 2023
În anul 2023, necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă necesarul de refinanțare a instrumentelor de cash management, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB (aproximativ 68 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de circa 92 miliarde lei.
Piața internă
Volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate de pe piața internă a fost anunțat în sumă de circa 97-102 miliarde lei, cu o structură a maturităților de aproximativ 20%/80% (termen scurt versus termen mediu și lung).
Piața externă
Volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 miliarde euro prin:
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Bacșișul fuge de risc- emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de 7,5-8,5 miliarde euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024. De asemenea, în funcție de condițiile și termenii financiari aferente acestora cât și de evoluțiile piețelor financiare pot fi utilizate și alte instrumente pe piețele externe (ex: obligațiuni de tip Samurai) după parcurgerea etapelor specifice necesare realizării acestora.
- disponibilizarea sumelor de circa 2 miliarde euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență;
- trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la cca 1,5 miliarde euro.