Platforma Big Data a ANAF ar putea costa bugetul peste 100 de milioane de lei. Platforma ar îmbunătăți administrarea impozitelor și taxelor. Nume importante printre companiile interesate

Platforma Big Data a ANAF ar putea costa bugetul peste 100 de milioane de lei. Platforma ar îmbunătăți administrarea impozitelor și taxelor. Nume importante printre companiile interesate
scris 7 feb 2023

Platforma de tip Big Data, care va permite ANAF să analizeze cu precizie și în timp util volume mari de date, ar putea costa peste 100 de milioane de lei potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Fără TVA, prețul indicativ, rezultat în urma consultării potențialilor furnizori, s-a situat la 105 milioane de lei, iar cu TVA ar ajunge la 125 milioane lei. Dezvoltarea platformei este coordonată de Ministerul Finanțelor, instituție în subordinea căreia se află ANAF.

Platforma Big Data este unul dintre obiectivele finanțate prin PNRR pentru modernizarea capacităților fiscale ale statului, cu obiectiv de finalizare cel târziu în trimestrul al patrulea din 2025. 

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Modernizarea ANAF în cadrul PNRR, derulat cu granturi și îmnprumuturi de la Comisia Europeană, ar trebui să ofere Fiscului instrumente moderne de analiză și control, astfel încât să combată mult mai eficient evaziunea. Includerea în PNRR a modernizării ANAF, cu obiective de implementare în funcție de care sunt eliberate fondurile din PNRR, ar trebui să nu mai permită autorităților un eșec similar tentativei de modernizare a ANAF prin împrumutul de la Banca Mondială, proces tergiversat mai mulți ani și la care chiar s-a renunțat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Impozit record plătit de Poșta Română pentru sediul din Oradea. \ CITEȘTE ȘI Impozit record plătit de Poșta Română pentru sediul din Oradea. "E pur și simplu o decizie proastă. Îmi doresc să scăpăm de această clădire!"

La consultările inițiate de către Ministerul Finanțelor au participat 9 firme, inclusiv nume importante:

  • Computer Sharing București
  • Ernst & Young
  • Hewlett Packard Enterprise
  • IBM Romania
  • Maguay Computers
  • Metaminds
  • S&T Romania
  • SAP Romania
  • Trencadis Corp

Trei firme, Maguay Computers, IBM Romania și SAP Romania, au avut, ulterior desfășurării unei ședințe comune cu Finanțele, ședințe individuale, discuțiile purtate în cadrul acestora fiind declarate confidențiale de către toți cei 3 operatori economici.

Propuneri indicative de preț - 105 milioane lei, fără TVA

Ministerul Finanțelor a primit șase propuneri indicative de preț. Având în vedere că, din cele 6 propuneri, doar 3 conțin atât valorile referitoare la preț, cât și cele referitoare la cantități pentru toate componentele/activitățile, ministerul a calculat media aritmetică a acestora rezultând astfel o valoare medie de 104,86 milioane lei fără TVA, din care aproximativ 38,74 milioane lei (fără TVA) reprezintă necesarul pentru serviciile proiectului și restul este reprezentat de produsele necesare implementării proiectului.

EXCLUSIV DOCUMENT Bruxelles-ul a transmis României un prim răspuns la întrebarea de 1 miliard euro: Plătește OMV Petrom taxa de solidaritate? Două puncte clarificate, unul în suspensie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Bruxelles-ul a transmis României un prim răspuns la întrebarea de 1 miliard euro: Plătește OMV Petrom taxa de solidaritate? Două puncte clarificate, unul în suspensie

Pentru partea de servicii, autoritatea contractantă a calculat media aritmetică a 4 din cele 6 propuneri primite reieșind o valoare medie de 38,74 milioane lei fără TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
big data
analiza de risc