Piața electricienilor urcă puternic la salarii pe fondul lipsei de angajați. Om de afaceri: Dacă mâine vin la mine 50 de electricieni buni, le dau și 1.500 euro net. Românii din afară cer însă și casă pentru familie

Piața electricienilor urcă puternic la salarii pe fondul lipsei de angajați. Om de afaceri: Dacă mâine vin la mine 50 de electricieni buni, le dau și 1.500 euro net. Românii din afară cer însă și casă pentru familie
scris 21 mar 2019

Salariile din domeniul serviciilor energetice au crescut în ultimii ani pe fondul lipsei de personal, astfel încât un electrician poate ajunge să câștige mai mult decât un medic sau un profesor. Horațiu Rada, om de afaceri din vestul țării, spune pentru Profit.ro că este dispus să plătească salarii lunare și de 1.500 de euro pentru 50 de electricieni calificați.

"Dacă mâine vin 50 de electricieni, mâine îi angajăm. Pot să ajungă la 1.500 de euro net pe lună în condițiile în care demonstrează că știu meserie și că vor să muncească. Pot ajunge la acest salariu încă din prima lună, dacă sunt calificați și își doresc să muncească. Pentru asta trebuie, în primul rând, să respecte programul de 8 ore și apoi să răspundă nevoilor de consemn, pentru că munca suplimentară e remunerată dublu. În domeniul serviciilor energetice, cei care prestează lucrări, mai ales în zona de linii și rețele electrice, sunt o categorie de electricieni care trebuie să fie educată, să fie apți din punct de vedere fizic pentru lucrul la înălțime și nu au voie  să greșească", spune Horațiu Radu, asociat și administrator al firmei Cons Electrificarea Instal din Timișoara, specializată în consultanță, proiectare și execuție de rețele electrice.

Urmărește-ne și pe Google News

Societatea, înființată în urmă cu 20 de ani, are 100-120 de salariați și asigură și mentenanța liniilor electrice în județul Timiș.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Omul de afaceri consideră însă că doar cu salariile mari nu poate  fi rezolvată criza de personal din domeniu, ci este nevoie și ca statul să se implice, susținând că mulți electriceini români valoroși, care lucrează în străinătate, s-ar întoarce să muncească în țară pentru 1.500 de euro net, dar numai dacă angajatorul le-ar suporta și costul chiriei într-un apartament în care să se mute cu familia.

Criză de electricieni în vestul țării. Firmele încearcă să aducă forță de muncă din Serbia CITEȘTE ȘI Criză de electricieni în vestul țării. Firmele încearcă să aducă forță de muncă din Serbia

"Trebuie gândite facilități pentru familii, ca să putem atrage forță de muncă. Investim și noi, ca antreprenori, în oferirea locurilor de cazare, în specializare și școlarizare și realizarea performanței, dar cu toate astea este nevoie de locuri de cazare colective - locuințe de serviciu unde să se cazeze familiile angajaților. E nevoie de o migrare a forței de muncă pe familii.  Avem spații închiriate în care aducem muncitorii pe care îi luăm ca necalificați și le asigurăm cazare, îi trimitem la școli de reconversie profesională, îi recalificăm ca electricieni. Pe noi ne interesează forța de muncă activă, dar mulți vor să le asigurăm condiții de cazare pentru toată familia, însă nu ne putem permite asta. Această problemă ar trebui preluată de autoritățile locale, care să dezvolte spații de cazare. Nu ne permitem să blocăm pentru o familie un apartament a cărui chirie costă 250-300 de euro, în condițiile în care în acel apartament noi cazăm 2-3 muncitori", spune antreprenorul.

Salariul unui electrician poate ajunge între 1.000-1.500 de euro net, evident, cu ore suplimentare și cu sporuri aferente. Cel mai slab și necalificat electrician rămâne în mână cu echivalentul a 2.800 de lei, potrivit lui Horațiu Rada.

Omul de afaceri crede că în următorii ani se vor dezvolta cel mai mult zonele în care autoritățile vor oferi condiții cât mai bune de cazare pentru întreaga familie.

"Statul ar trebui să investească în construcția de locuințe sociale și să perceapă chirie mai mică pe care s-o plătim noi, ca angajatori. ca să iau cu chirie spații de la persoane fizice sau juridice, costurile sunt foarte mari. Statul nu va câștiga neapărat din chirie, ci din impozite și taxe rezultate din salariile angajaților și din munca prestată de aceștia", a adăugat Rada.

viewscnt
Afla mai multe despre
electricieni
salarii
horatiu rada
cons electrificare instal