Patriarhul Daniel: Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit mai mult către buget decât a primit

Patriarhul Daniel: Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit mai mult către buget decât a primit
scris sâmbătă, 18:00

Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit către bugetul de stat mai mult cu 2 milioane lei față de cât a primit, relevă un raport general privind activitățile Arhiepiscopiei în anul 2024, prezentat chiar de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

”Comparând sprijinul la salarizare primit de Arhiepiscopia Bucureștilor de la Bugetul de Stat prin Secretariatul de Stat pentru Culte și Primăria Municipiului București (aprox. 14.000.000 lei), cu suma totală achitată de Arhiepiscopia Bucureștilor către Bugetul de Stat sub formă de impozite, rețineri salariale și T.V.A. (peste 16.000.000 lei), rezultă că Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit către Bugetul de Stat mai mult cu aproximativ 2.000.000 lei față de cât a primit”, se precizează în raportul prezentat de Patriarhul Daniel.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ FOTO Piese din tezaurul dacic al României, furate de la un muzeu din Olanda. A fost furat coiful de aur de la Coțofenești CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Piese din tezaurul dacic al României, furate de la un muzeu din Olanda. A fost furat coiful de aur de la Coțofenești

Potrivit raportului, la 31 decembrie 2024, Arhiepiscopia Bucureștilor înregistra venituri totale în sumă de 164,3 milioane lei și cheltuieli în sumă de 157 milioan lei, rezultând un excedent de peste 7milioane lei, care va fi folosit pentru susținerea proiectelor aflate în derulare.

În cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, în anul 2024 au funcționat 13 protoierii, 718 parohii (334 urbane și 384 rurale) și 46 filii, 35 mănăstiri și 7 schituri (42 unități monahale). La parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor își desfășoară activitatea 1.178 clerici încadrați pe post (dintre care 1.107 preoți și 71 diaconi). 

Banca Centrală Europeană: Nevoia unui euro digital crește în fața strategiei cripto a lui Donald Trump CITEȘTE ȘI Banca Centrală Europeană: Nevoia unui euro digital crește în fața strategiei cripto a lui Donald Trump

Privitor la lucrările de consolidare/reparare/restaurare a lăcașurilor de cult (centrul eparhial, parohie, mănăstire) s-au realizat lucrări la un număr total de 92 de șantiere.

În paralel cu lucrările de construire a noilor locașuri de cult, în anul 2024, în cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, au fost active 77 de șantiere dedicate consolidării, reparării și restaurării edificiilor bisericești și a altor imobile conexe,  dintre care enumerăm sedii administrative ale protoieriilor, case parohiale, centre educaționale de parohii, centre sociale etc.

În afară de lucrările de întreținere și reparații curente la imobilele deținute, unitățile monahale ale Arhiepiscopiei au desfășurat numeroase lucrări, printre care:

- Extinderea masivă a Centrului Social-Pastoral Sfânta Cruce – Caraiman, proiect realizat cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții;

- Continuarea lucrărilor de construcție la Ansamblul cultural muzeal al Mănăstirii Snagov prin Compania Națională de Investiții;

- Continuarea restaurării stăreției și a corpului de chilii de la Mănăstirea Turnu, distrus în urma incendiului din noaptea de 5 spre 6 iunie 2023;

- Continuarea lucrărilor începute în luna noiembrie 2023 la Mănăstirea Radu Vodă, în cadrul proiectului de restaurare și conservare a picturii murale din biserica mănăstirii.

viewscnt
Afla mai multe despre
biserica
arhiepiscopia
bucurești
patriarh
daniel
buget
plata