Ordonanța trenuleț ar trebui să amâne și să taie cheltuieli de 90 miliarde lei - surse

Ordonanța trenuleț ar trebui să amâne și să taie cheltuieli de 90 miliarde lei - surse
scris astăzi, 07:09

Ordonanța cu măsuri fiscal-bugetare de final de an, prin care se introduc de obicei măsuri necesare pentru fundamentarea bugetului statului, ar trebui să determine pentru anul 2025 tăieri și amânări de cheltuieli de circa 90 de miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro. Ordonanța trebuie adoptată înainte de finalul anului, înainte ca o parte dintre măsurile care se amână an de an să intre în vigoare, dar dificultățile în formarea unei coaliții de guvernare, după recentele alegeri parlamentare, pun sub semnul întrebării adoptarea actului normativ în termen.

În scenariul de bază anterior intrării negocierilor în impas, Ministerul Finanțelor anticipa ca ordonanța să fie adoptată pe 30-31 decembrie (cu condiția instalării noului guvern pe 23-24 decembrie).

Urmărește-ne și pe Google News

Odată cu preluarea mandatelor de către parlamentarii aleși la recentele alegeri, mandatul actualului guvern Ciolacu este unul de interimat, perioadă în care poate adopta doar hotărâri de guvern, nu și ordonanțe. Pentru ca Guvernul să poată emite ordonanțe, este necesară învestirea unui nou guvern de către noul Parlament.

Anunțul de joi al liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind retragerea partidului din negocierile pentru formarea Guvernului, urmat de o opțiune similară adoptată de UDMR, pune România în faza ipotetică de a nu putea atinge stabilitatea politică pentru instituirea unui executiv.

Anterior și negocierile PSD-PNL-UDMR cu USR au intrat în impas.

România - cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, în pofida progreselor CITEȘTE ȘI România - cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, în pofida progreselor

În ce privește cheltuielile vizate de ordonanța trenuleț, potrivit informațiilor Profit.ro, impactul ar fi de circa 90 de miliarde de lei. Sunt așteptate înghețarea salariilor bugetarilor, măsură anunțată de Profit.ro încă de la final de octombrie, un control strict al cheltuielii cu pensiile, dar și alte măsuri, vizând cheltuieli ale autorităților locale și centrale, precum și unele reforme ale aparatului administrativ. De asemenea, ar trebui amânate și de această dată unele cheltuieli care, deși sunt prevăzute în legislație, sunt suspendate înainte de fiecare an bugetar.

Ordonanța ar putea aduce și unele măsuri privind veniturile, cu restrângerea unor facilități și a posibilităților de optimizare fiscală, dar impactul acestora și măsurile efective nu sunt cunoscute la acest moment.

Măsurile mai ferme pentru creșterea veniturilor din taxe și impozite ar urma să vină la anul, conform planului fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană, care prevede ca Banca Mondială să propună în primul trimestru din 2025 scenarii pentru creșterea veniturilor statului, urmând ca acestea să fie prezentate publicului înainte ca măsurile selectate să fie adoptate în trimestrul al doilea (cel mai probabil rapid, chiar de la începutul lunii aprilie).

ULTIMA ORĂ Antifrauda a stabilit un prejudiciu de peste 28 milioane de lei în cazul fraților Tate - surse Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Antifrauda a stabilit un prejudiciu de peste 28 milioane de lei în cazul fraților Tate - surse Profit.ro

Ordonanța trenuleț pentru 2024 a avut un impact de diminuare a cheltuielilor cu 63,8 miliarde de lei

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ordonanta
reduceri cheltuieli
ministerul finantelor