În cadrul programului ”Sure”, prin care Uniunea Europeană ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă, România poate primi până la 5 mliarde de euro, a anunțat miercuri premierul Orban. Bani respectivi vor fi folosiți pentru finanțarea unei părți din salariile celor care revin la muncă din șomajul tehnic și din salariilor noilor angajați. Guvernul estimează că circa 700.000 de români se vor afla în căutarea unui loc de muncă.
”Putem spune astăzi că România are garanția că va beneficia de finanțare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvernul României, măsuri care vin atât în sprijinul angajaților cât și în sprijinul angajatorilor. Prin intermediul acestui program, țările membre pot să acceseze o sumă importantă de bani cu condiția oferirii unor garanții. (...) România trebuie să ofere o garanție de până la 400 de milioane de euro și va beneficia, conform calculelor noastre, sigur, în funcție de mecanismul de repartiție a fondurilor respective, de o sumă între 3 miliarde de euro și 5 miliarde de euro”, a spus Orban, amintind că suma totală aprobată de Consiliul Uniunii Europene este de 100 de miliarde de euro.
În acest context, Orban a amintit că pentru acele domenii în care se vor menține restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 după data de 1 iunie, Guvernul va continua plata șomajului tehnic.
În schimb, pentru toate domeniile care își vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricțiilor, șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susținere a reluării activității de către angajați, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului de până la 41,5%
Conform evaluării Guvernului, există aproape 600.000 de români care sau aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă, din care 350.000 cărora li s-a încheiat contractul de muncă și între 300-350.000 de români care se întorc în țară și care vor fi în căutarea unui loc de muncă.
Din acest motiv, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activității angajaților din companiile care au fost afectate de măsurile de restricție sau fost afectate indirect de criză economică, Guvernul va acorda un procent de până la 30% din salariul brut al unui angajat companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă.
De asemenea, va fi susținută angajarea tinerilor absolvenți și persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare. De asmenea, Guvernul va aplica o măsură activă de susținere a zilierilor, a mai promis Orban.