ONG-urile și asociațiile au primit anul trecut mai puțin de la populație prin mecanismul de redirecționare din impozit. Scăderea a fost compensată de companii

ONG-urile și asociațiile au primit anul trecut mai puțin de la populație prin mecanismul de redirecționare din impozit. Scăderea a fost compensată de companii
scris 20 ian 2022

Asociațiile nonprofit și ONG-urile au primit anul trecut de la companii 1,5 miliarde de lei prin facilitatea de a redirecționa o parte din impozitul pe profit datorat către stat, în creștere de la 1,35 miliarde de lei în 2019. Suma totală redirecționată de populație a fost însă de 246,2 milioane de lei, comparativ cu 348 milioane lei în 2019, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Creșterea înregistrată în zona de companii, de circa 150 de milioane de lei, acoperă declinul sumelor redirecționate de către persoanele fizice, din impozitul pe venit, însă numărul asociațiilor și ONG-urilor susținute financiar de companii este semnificativ mai redus față de cele sprijinite de persoane fizice.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, 18.172 de asociații și ONG-uri au primit bani de la companii prin acest mecanism, în medie 82.770 lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Pe de altă parte, din sumele redirecționate de persoanele fizice, au primit bani 27.299 de ONG-uri si asociații, media fiind la 9.020 de lei, de nouă ori mai redusă decât în cazul companiilor.

ONG-urile și asociațiile au primit anul trecut mai puțin de la populație prin mecanismul de redirecționare din impozit. Scăderea a fost compensată de companii

Companiile pot recupera din impozit sumele destinate sponsorizărilor, mecenatului sau susținerii unor categorii de ONG-uri. Această cheltuială deductibilă este limitată la 20% din impozitul pe profit achitat (dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri) pentru plătitorii de impozit pe profit și la 20% din impozitul pe venit în cazul microîntreprinderilor.

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare modificări legislative privind sposorizările.

Potrivit firmei de consultanță KPMG, contribuabilii sunt stimulați să utilizeze integral, prin completarea și transmiterea formularului de redirecționare, pentru sponsorizări, burse private sau mecenat, plafoanele anuale de deducere din impozit pe profit, respectiv impozit pe venitul microîntreprinderii, după ce aceștia cunosc cu certitudine nivelul respectivelor plafoane (după depunerea declarațiilor anuale, respectiv trimestriale). Pe de altă parte, spre deosebire de anii anteriori, contribuabilii nu mai pot risca efectuarea unor sponsorizări directe substanțiale în timpul anului, fiindcă nu vor mai putea recupera depășirile de plafon prin reportarea și scăderea sumelor efectiv plătite din impozitele datorate în anii viitori. În experiența noastră, sistemul anterior conducea la o utilizare doar parțială a limitelor aferente sponsorizărilor. KPMG apreciază că această modificare va avea ca rezultat o creștere a sumelor de care pot beneficia organizațiile non-profit.

Din impozitul pe venit, persoanele fizice pot susține asociații și ONG-uri prin redirecționarea a până la 3,5% din impozitul perceput de stat (2% dacă respectivele asociații sau ONG-uri nu sunt furnizori de servicii sociale acreditați).

viewscnt
Afla mai multe despre
ong
companii
declaratia 230
sponsorizare
impozit
venit