Prețurile de consum au continuat să crească în ultima lună a anului trecut și au adus o nou surpriză negativă. Inflația lunară a fost de 0,7%, iar cea anuală a ajuns la 8,2%, comparativ cu 7,8% în noiembrie. Curentul electric s-a scumpit din nou în decembrie.
BNR prognoza o inflație de 7,5% la finele anului, însă, ca în cazul ultimelor estimări, și cea din raportul de inflație din luna noiembrie s-a dovedit prea optimistă. Este cel mai ridicat nivel al inflației din ultimul deceniu. De la aderarea la Uniunea Europeană, rata inflației mai sărise de 8% doar în martie-mai 2011 și în martie-august 2008, conform datelor analizate de Profit.ro.
Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,8% față de noiembrie, cele nealimentare cu 0,7%, în timp ce prețurile serviciilor au crescut cu 0,4%. Comparativ cu decembrie 2020, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 3,2%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 7,1% și cele ale serviciilor cu 4,5%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inflația medie pe anul 2021 a fost de 5,05%.
Tarifele la energie au crescut din nou în decembrie față de luna precedentă. Curentul electric s-a scumpit, în medie, cu 6,3%, energia termică cu 2,1% și gazele cu 1,4%. Per total, energia s-a scumpit anul trecut cu 28,1%, evoluție ce vine în contextul liberalizării pieței de energie, într-o perioadă a creșterii cotațiilor la nivel european la niveluri record. Prețul gazului plătit de consumatori a sărit cu aproape 52% față de decembrie 2020, curentul s-a scumpit cu 15% și energia termică cu 14%.
Combustibilii s-au scumpit anul trecut cu 22%, pe fondul creșterii cotațiilor internaționale la țiței. Pe de altă parte, în decembrie a fost o ușoară ieftinire, de circa 0,8%, față de noiembrie.
În categoria mărfurilor alimentare, cele mai mari creșteri au fost anul trecut în ceea ce privește uleiul, de peste 27%, în timp ce cartofii s-au scumpit cu aproape 25%. Produsele de morărit și panificație s-au scumpit cu 9,4% - pâinea s-a scumpit cu 10,3%. Fructele proaspete au fost mai scumpe față de decembrie 2020 cu 4,7%, în timp ce carnea și preparatele din carne s-au scumpit cu 4,4%. Prețul laptelui și a produselor lactate a crescut cu 4,9%, iar ouăle s-au scumpit cu 5,9%.
În cazul serviciilor cele mai mari creșteri au fost pentru cele poștale, de 22,5%. Costul serviciilor de apă, canal și salubritate a crescut din nou, avansul fiind de 8%.
Singura scădere a unui preț în coșul de consum în 2020 este în dreptul transportului aerian, care s-a ieftinit în medie cu 6,4%. Însă și aici scumpirile vin rapid – doar în decembrie față de noiembrie prețurile biletelor de avion au crescut cu o cincime.
BNR a crescut cu 0,25 puncte procentuale rata dobânzii de politică monetară în prima ședință a anului și a majorat de la 2,5% la 3% rata dobânzii Lombard, fiind în proces de ”normalizare” a ratelor de dobândă, considerat însă prea lent de către unii analiști, în condițiile în care celelalte bănci centrale din regiune au majorat la un nivel mai ridicat dobânzile cheie.
Prognoza curentă a BNR este că inflația va ajunge la 8,6% la jumătatea anului și va coborî treptat până la 5,9% la finele anului, urmând să intre în coridorul țintă de 1,5-3,5% din a doua parte a lui 2023. Recent, însă, BNR a arătat că se așteaptă ca inflația să fie mai ridicată în următoarele luni, în condițiile scumpirii suplimentare a energiei.