ONG-urile acuză că majorarea plafonului la microîntreprinderi va reduce substanțial sponsorizarea proiectelor sociale de către companii

ONG-urile acuză că majorarea plafonului la microîntreprinderi va reduce substanțial sponsorizarea proiectelor sociale de către companii
scris 2 nov 2017

Majorarea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 1 milion de euro va reduce numărul firmelor care direcționează o parte din impozitul pe profit, prin sponsorizări deductibile, către susținerea unor cauze sociale. Mai multe asociații au propus Ministerlui Finanțelor un nou mecanism, prin care și companiile care plătesc impozit pe cifra de afaceri, și nu pe profit, să poată efectua sponsorizări deductibile: posibilitatea de a direcționa 20% din impozitul pe cifra de afaceri către cauze sociale în comunitățile din care fac parte.

În urma  modificărilor propuse la Codului Fiscal, scade cu peste 40% numărul de companii care pot utiliza facilitatea fiscală și scade cu aproximativ 8% suma de bani care se poate direcționa către cauze sociale, prin sponsorizări, potrivit ONG-urilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Majorarea plafonului pentru încadrarea la microîntreprinderi a fost propusă de Guvern într+un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Fiscal. În urma acestei modificări, sute de mii de firme ar fi obligate să aplice sistemul de impozitare a microîntreprinderilor, de 1% din cifra de afaceri (sau 3% în cazul în care nu au angajați).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un cazinou va plăti impozit de microîntreprindere în loc de impozit pe profit. Guvernul dă liber la consultanță și jocuri de noroc CITEȘTE ȘI Un cazinou va plăti impozit de microîntreprindere în loc de impozit pe profit. Guvernul dă liber la consultanță și jocuri de noroc

Propunerea a fost înaintată Ministerului Finanțelor de către Asociația pentru Relații Comunitare (ARC România) în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață, Fundația HOSPICE Casa Speranței, Asociația MagiCAMP, Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor și Fundația Hope and Homes for Children.

Potrivit acestora, în România funcționează din 1994 Legea Sponsorizării, un mecanism a cărui filozofie este că statul înțelege că există nevoi la nivelul comunităților pe care nu poate ajunge să le rezolve suficient de bine sau de rapid. De aceea a permis firmelor care au profit să poată direcționa o parte din impozitul pe profit datorat statului către proiecte cu impact în societate. Astfel, companile pot directiona 20% din impozitul pe profit datorat Statului către diverse cauze sociale, prin sponsorizări. Dacă valoarea sponsorizării nu depășește 0,5% din cifra de afaceri întreaga sumă a sponsorizării se deduce din impozitul pe profit. Este modalitatea prin care firmele din România pot sprijini fără niciun cost sectorul neguvernamental. Microîntreprinderile, care nu plătesc impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri, nu pot beneficia de această facilitate.

Conform datelor de la ANAF, în 2016 din cele 119.594 de companii plătitoare de impozit pe profit, o treime au folosit facilitatea fiscală, direcționând peste 270 de milioane de euro către organizațiile eligibile.

La inceputul anului 2017, modificarea Codului Fiscal, prin care limita maximă a cifrei de afaceri care definește microîntreprinderile a fost crescută de la 100.000 euro la 500.000 euro, a redus numărul de societăți comerciale care beneficiază de această facilitate fiscală. Au fost afectate aproape 50.000 dintre firmele care anterior erau eligibile, conform unei estimări făcute de Asociația pentru Relații Comunitare pe baza datelor disponibile pentru anul fiscal 2016, pentru peste 108.000 de companii privind cifra de afaceri, profitul, numărul de angajati, domeniul de activitate și capitalul social.

Aceste firme, care avuseseră un potențial total de sponsorizare de aproximativ 40 de milioane de euro, au devenit supuse impozitului pe venit, și nu pe profit, implicit pierzându-si posibilitatea de a direcționa un procent din impozitul pe profit către cauze sociale.

DOCUMENT Peste 450.000 firme cu o cifră de afaceri sub 1 milion de euro vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit. Modificări la contribuțiile sociale și impozit pe venit. Deduceri majorate pentru salarii mici CITEȘTE ȘI DOCUMENT Peste 450.000 firme cu o cifră de afaceri sub 1 milion de euro vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit. Modificări la contribuțiile sociale și impozit pe venit. Deduceri majorate pentru salarii mici

Având în vedere anunțul Ministerului Finanțelor Publice despre schimbarea termenilor de impozitare pentru companii cu cifra de afaceri până la un milion de euro, scenariile legate de finanțarea proiectelor cu mii de beneficiari copii, bătrâni, persoane cu dizabilități și alte grupuri vulnerabile capătă proporții dramatice. Aceste schimbări reduc dramatic numărul de firme care puteau folosi facilitatea acordată de stat de a direcționa o parte din impozitul pe profit către cauze sociale, prin sponsorizări, și care puteau astfel să acționeze imediat și direct pentru schimbări în bine în comunitățile în care își desfășoară activitatea, avertizează ONG-urile.

Aceste schimbări vor afecta cel mai mult organizațiile de dimensiuni mai mici, din localități mai mici, care nu pot accesa finanțările marilor corporații sau fondurile publice și care depind tocmai de sponsorizările pe care le pot obține de la agenții economici locali, în marea lor majoritate microîntreprinderi. Se generează astfel un mediu neechitabil pentru micii întreprinzatori care pentru un comportament identic nu beneficiază de aceeași facilități fiscale ca societățile comerciale impozitate pe baza profitului. În plus credem că micii întreprinzători sunt cei care au nevoie și mai mult ca aceste comportamente de solidaritate și implicare socială să fie încurajate.

viewscnt
Afla mai multe despre
ong
sposorizare
microintreprinderi
impozit