OFICIAL - Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68%, fără CNAIR - date actuale

OFICIAL - Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68%, fără CNAIR - date actuale
scris 26 ian 2024

Guvernul a calculat pentru anul 2023 un deficit bugetar, final, de 5,68%, procentaj care la acest moment nu include integrarea unor date aferente Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a transmis pentru Profit.ro Ministerul Finanțelor. Un deficit de 5,68% ar fi echivalent cu 89,94 miliarde lei.

"Suntem la 5,68%, fără integrarea datelor aferente CNAIR. Procentajul este însă foarte aproape de cel care va fi anunțat oficial", au declarat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor pentru Profit.ro. Datele finale vor include și CNAIR.

Urmărește-ne și pe Google News

Deficitul este peste nivelul asumat inițial în bugetul anului 2023. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Finanțelor anunță: Acțiunile de control vor fi țintite CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor anunță: Acțiunile de control vor fi țintite

Astfel, față de ținta inițială de 4,4%, Guvernul a fost nevoit să discute în vară cu Comisia Europeană majorarea deficitului la 5,5-5,7% din PIB. Ulterior, surse guvernamentale au transmis că deficitul pentru întreg anul ar putea fi la 5,7% în termeni cash și de 5,9% în termeni ESA.

Important: Mult mai important decât deficitul cash este deficitul în termeni ESA, cel care este raportat către Comisia Europeană, este relevant în cadrul procedurii de deficit excesiv și include și unele obligații de plată (facturile amânate pe anul următor) în plus față de deficitul cash. Deficitul ESA va fi calculat și anunțat mai târziu în cursul anului 2024. Oficiali din Ministerul Finanțelor au declarat anterior pentru Profit.ro că deficitul ESA ar putea fi cu circa 0,2 puncte procentuale peste cel cash, deci în jurul a 5,9%.

Un nivel al deficitului apropiat a fost anunțat de Profit.ro încă de pe 30 decembrie, în baza datelor preliminare ale Finanțelor, citând surse guvernamentale. La momentul respectiv, Profit.ro a scris că Guvernul a închis anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,72%.

Ulterior, în ianuarie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că deficitul este de circa 5,7%.

FOTO Boloș anunță, cu emoții și flori, că șeful interimar DGAMC, instalat mai puțin de o lună în locul lui Mișa, a făcut planul într-o lună cu venituri normale la ANAF și Vamă. Va cere după Bobotează schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă CITEȘTE ȘI FOTO Boloș anunță, cu emoții și flori, că șeful interimar DGAMC, instalat mai puțin de o lună în locul lui Mișa, a făcut planul într-o lună cu venituri normale la ANAF și Vamă. Va cere după Bobotează schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă

Pentru a ține sub control cheltuielile, executivul a apelat la un număr de măsuri, printre care și aceasta a aprobării în Guvern lunar a cheltuielilor ordonatorilor de credite. Măsura a fost introdusă din martie.

Deficitul bugetar pentru primele 11 luni s-a situat la 73,55 miliarde lei, respectiv 4,64% din PIB, față de deficitul de 58,7 miliarde lei, respectiv 4,19% din PIB, aferent celor 11 luni ale anului 2022. Profit.ro a anunțat încă de la începutul lunii decembrie nivelul deficitului pentru primele 11 luni.

Deși în acest interval Guvernul a ținut cheltuielile sub control și lăsa impresia că ar putea să se încadreze în ținta de deficit cash de 5,5% din PIB pentru tot anul, în decembrie a dat drumul cheltuielilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor