Guvernul ar intenționa să adopte, conform unui document prezentat acum, până la finele acestei sesiuni parlamentare, un proiect de lege prin care să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii, administrat privat, și să instituie o nouă modalitate de calcul al acestei contribuții. Conform Programului legislativ al Guvernului, actualizat luna aceasta, va fi vorba de o contribuție în sumă fixă, plătită de angajat și angajator, și care nu va mai fi raportată la veniturile câștigate.
Astfel, proiectul de lege ar trebui adoptat în această lună de Guvern și transmis Parlamentului pentru a fi adoptat până la finele lunii iunie, dacă mențiunea introdusă în programul prezentat acum va fi respectată.
Conform descrierii Guvernului, contribuțiile de asigurări sociale vor fi încasate integral la buget și va fi suspendată alocarea cotei de 3,75% către Pilonul II în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.
CITEȘTE ȘI Tăriceanu susține că Pilonul 2 de pensii nu se desființeazăTotodată, Executivul ar propune, în varianta documentului, modificarea legii Pilonului II de pensii astfel: ”contribuție angajat în sumă fixă de 84 lei în primul an și crește anual până la 125 lei în anul 5 - dedusă din impozitul pe venit” și ”contribuție angajator egală cu a angajatului și dedusă din impozitul pe profit iîn funcție de mărimea companiei (50, 25,10 angajați)”.
Proiectul îi indică drept viitori inițiatori pe Secretariatul General al Guvernului și Comisia Națională de Strategie și Prognoză, în condițiile în care, în majoritatea cazurilor, modificări în acest domeniu au fost avansate de ministerele Muncii și Finanțelor. Comisia de Prognoză are dreptul de a iniția proiecte de acte normative doar prin intermediul SGG.
UPDATE ora 20.12 Mai multe asociații profesionale au transmis o scrisoare Guvernului prin care fac un apel la menținerea neschimbată a legislației și principiilor de funcționare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II),
“În sprijinul acestei solicitări aducem concluziile studiilor internaționale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II în România, precum și analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea și stabilitatea legislativă sunt cruciale pentru succesul oricărui sistem de economisire pe termen lung menit să asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri”, se arată în scrisoare adresată Guvernului.
Documentul, care poate fi citit integral AICI, este semnat de Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF), Asociația Administratorilor Independenți (AAI), Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Asociația Română a Băncilor (ARB), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Bursa de Valori de la București (BVB), Camera de Comerț Americană din România (AmCham România), CFA România (CFA), Confederația Patronală Concordia (Concordia), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL) și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
UPDATE 2 ora 20.20 Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat la Antena 3 că ideea din programul legislativ reprezintă o soluție avansată de Comisia de Prognoză, dar că nu va fi transpusă într-un act normativ.
"Actul trebuie să fie la Ministerul Muncii și ministerul nu este de acord cu așa ceva. Nu se va întâmpla, pentru că trebuie să ajungă la noi. Infirm categoric, nu se va întâmpla așa ceva", a spus ministrul de resort, întrebat dacă Guvernul va suspenda contribuțiile către Pilonul II.
În ciuda acestor promisiuni, nerespectarea de către stat a calendarului de creștere a contribuțiilor la Pilonul II a avut ca efect diminuarea cu 12,9% a sumelor acumulate în conturile românilor, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Cu toate că legislația prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul II (pensii private obligatorii) de la 2% (din venitul brut al fiecărui salariat) în 2008 la 6% în 2016, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018.
CITEȘTE ȘI Finanțe: Pilonul II de pensii va avea o pondere tot mai semnificativă în totalul cheltuielilor cu pensiileSâmbătă, Președintele Senatului, dar și al partidului care face parte din coaliția de guvernare, ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Pilonul 2 de pensii nu se desființează, ci este susținut de ALDE, în timp ce PNL face campanie de strângere de semnături "pentru ceva care nu se desființează". "Noi suntem susținători ai Pilonului 2 de pensii și nu s-a pus niciun moment problema eliminării lui, dar PNL face campanie de strângere de semnături pentru ceva care nu se desființează. (...). Prin soluțiile pe care le-am adoptat anul acesta și anul trecut, pot spune că deficitul bugetului de pensii s-a diminuat la jumătate", a afirmat Tăriceanu, citat de Agerpres.