Necesarul de împrumut al Guvernului pentru acest an crește la 246 miliarde lei, sumă care acoperă plata datoriilor vechi ce ajung la scadență și deficitul bugetar. potrivit calculelor Profit.ro pe baza noii ținte de deficit bugetar în termeni cash (standardul național) pentru acest an a Ministerului Finanțelor, de 8,58% din PIB, 152 miliarde lei.
De ce este important: Ținta de deficit bugetar în termeni ESA (standardul UE) pentru acest an este de 7,9%, conform angajamentului din planul fiscal avizat recent de către Comisia Europeană. Noua țintă de deficit bugetar în termeni cash a Ministerului Finanțelor este cea care determină necesarul de finanțare pentru acest an.
De asemenea important O nevoie mai mare de împrumut pune presiune pe costurile de finanțare, dobânzile cerute de bănci și investitori pentru a credita statul și vine într-un context în care poziția Ministerului Finanțelor pe piața financiară este deja afectată de rezultatele electorale.
Cea mai recentă țintă pentru împrumuturi a Guvernului a fost anunțată la final de octombrie, a doa revizuire pentru acest an, la 235 miliarde lei.
Necesarul de împrumut reprezintă nevoie de finanțare a statului pentru plata tuturor în anul respectiv a datoriilor ce vin la plată și pentru acoperirea deficitului bugetar (datorie nouă). În măsura în care Ministerul Finanțelor consideră că piața financiară nu poate asigura într-un anumit interval cererea statului sau dobânzile nu sunt acceptabile, poate folosi din rezerva de valută a ministerului.
În noiembrie, rezerva de valută se situa la circa 16 miliarde de euro.
Deficitul bugetar a urcat la 6,19% din PIB, în octombrie, de la 5,44% în luna anterioară, potrivit celei mai recente execuții bugetare. În primele 10 luni din 2023 se ridica la 3,91%. Ca valoare a ajuns la 109,4 miliarde lei, fiind cu 46,6 miliarde mai mare decât cel din perioada similară a din 2023.
Revizuirea repetată a necesarului de împrumut în acest an
Necesarul de împrumut este format din suma pentru rostogolirea datoriei, de 94,4 miliarde lei și din suma necesară pentru deficit.
- deficit de 5% din PIB (anunțat la început de an), 86,6 miliarde lei + 94,4 miliarde lei - necesar de împrumut de 181 miliarde lei
- deficit de 6,9% (rectificare bugetară), 122,6 miliarde lei + 94,4 miliarde lei - necesar de împrumut de 217 miliarde lei
- deficit de 7,9% (în linie cu planul fiscal), 140,6 miliarde lei + 94,4 miliarde lei - necesar de împrumut 235 miliarde lei
- deficit de 8,58% din PIB (ținta de acum a Ministerului Finanțelor), 152 miliarde lei + 94,4 miliarde lei - necesar de împrumut de 246 miliarde lei