Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, s-a lăudat, în ședința în care Guvernul a adoptat modificările la Codul Fiscal, că este primul care a inițiat controale atât în domeniul bancar, cât și la multinaționale, și a făcut apel la români ”să nu meargă după fentă” în ce privește aceste modificări și să înțeleagă că protestele ar fi de fapt ale multinaționalelor. În schimb, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a evitat să spună că Guvernul reduce contribuția la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
”O altă măsură, spunem noi, benefică, chiar dacă în media nu toată lumea e de acord cu noi - și putem să înțelegem de ce nu este de acord cu această măsurăm, pentru că măsura se referă la transpunerea Directivei 1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale, care au incidență directă asupra funcționării pieței interne. Binențeles că măsura este contestată fiindcă ea dorește să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firmele multinaționale din România și companiile-mamă din afara țării, pentru că această măsură dorește să împiedice transferul profiturilor din România către alte țări, pentru că această măsură dorește să crească profitul în România, implicit impozitul pe profit achitat de aceste companii în România”, a susținut Mișa.
Acesta a mai afirmat că mass-media a neglijat măsura, dar românii sunt inteligenți și o vor înțelege. În acest context, Mișa s-a lăudat, în plină ședință de Guvern și cu presa de față, că ar fi primul care a dispus controale la bănci și multinaționale.
CITEȘTE ȘI VIDEO Anunțul Guvernului: transferăm contribuțiile. DOCUMENTELE intrate în ședință. Efectele pentru salarii și PFA. Tudose, nemulțumit că unele bănci ar fi "dat liber" angajaților să protesteze la Guvern. Acuzații către multinaționale, inclusiv Dacia”În opinia mea personală, este esența și reprezintă elementul care dorește să atragă atenția românilor, care, eu sunt convins, sunt extrem de inteligenți să facă diferența, să nu meargă după fentă în a urmări transferul contribuțiilor și să înțeleagă că contestarea acestei ordonanțe e legată mai mult de transferul acestor profituri în afara țării și de dorința de a împiedica posibilitatea statului român să impoziteze aceste companii. Spun aceste lucruri știind și cunoscându-se experiența mea în domeniul ANAF, în faptul că sunt primul care a inițiat controale în sistemul bancar, ca director general la Mari Contribuabili, sunt primul care a inițiat controale la companii multinaționale, sunt primul care a reușit, cu o echipă de profesioniști, să aducă sute de milioane de euro de la o singură compania în urma unui control fiscal și care a reușit să determine sistemul bancar din România, prin intermediul băncilor care activează pe piață, să crească sumele declarate la plată către bugetul de stat”, a declarat ministrul Finanțelor Publice.
În aceeași ședință, Guvernul a redus contribuția de la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%, dar ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a omis să prezinte acest lucru, susținând în schimb că, de fapt, ”cuantumul” contribuției rămâne același.
Astfel, ministrul Muncii a remarcat doar ”păstrarea cuantumului la Pilonul II de pensii ca și în 2017 pentru anul 2018”.
Calcule realizate de oficiali și specialiști din piața financiară la solicitarea Profit.ro arată însă că reducerea contribuției la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) de la 5,1% la 3,75% înseamnă scăderea sumei virate pentru fiecare dintre cei 7 milioane de participanți la sistem, chiar și în cel mai optimist scenariu al mutării contribuțiilor de la angajator la angajat.