Miniștrii de Justiție din statele membre Uniunii Europene au blocat joi progresul în ceea ce privește propunerea întocmirii unei „liste negre” cu jurisdicții unde există un mare risc privind spălarea de bani.
Lista, parte din Directiva UE împotriva spălării de bani, are menirea de a fi o unealtă cheie în lupta împotriva spălării de bani și a terorismului financiar în Uniunea Europeană, scrie News.ro.
Întocmirea acestei lista presupune ca toți comercianții care operează în UE, în domeniul bunurilor și serviciilor, și care valorează peste 10.000 de euro în jurisdicțiile incluse pe listă să facă verificări suplimentare în ceea ce privește tranzacțiile.
CITEȘTE ȘI Aproape un sfert din firmele participante la un sondaj PwC - vizate de inspecții fiscale, mai mult de jumătate s-au dus la judecătoriGrupul Verzi/ EFA (European Free Alliance) din Parlamentul European a transmis că a existat un lobby puternic al statelelor membre UE împotriva adoptării acestei „liste negre” și al unor țări numite sau legate de jurisdicțiile listate, precum SUA, Panama și Arabia Saudită.
Miniștrii de Finanțe din statele membre UE vor decide asupra acestei liste săptămâna viitoare.
Verzii au solicitat o dezbatere în plenul de săptămâna viitoare de la Strasbourg.
Judith Sargentini, raportorul EFA pe această directivă, a transmis într-un comunicat: „Prin blocarea «listei negre», țări ca Franța, Spania și Marea Britanie nu fac decât să ofere acces pe tavă la UE celor care spală bani. Comisia Europeană și-a ținut promisiunea de a oferi uneltele necesare în lupta împotriva banilor murdari de pe continentul nostru. Acum este responsabilitatea statelor membre să cadă de acord asupra listei propuse și să ia atitudine pentru a stopa spălarea de bani în UE”.
„Este jalnic să vedem atât de multe state membre care se pleacă din cauza presiunii de ultim moment venite din lobby-ul extern faăcut de țări ca Statele Unite și Arabia Saudită, după ce inițial au fost de acord cu «lista neagră»”.
Despre această listă neagră, ea spune că susține lupta împotriva spălării de bani și va ajuta la protejarea cetățenilor față de crima organizată, corupție și terorism.