Ministerul Finanțelor confirmă că Guvernul a fost nevoit să solicite Comisiei Europene derogare pentru sistemul de plată defalcată a TVA

Ministerul Finanțelor confirmă că Guvernul a fost nevoit să solicite Comisiei Europene derogare pentru sistemul de plată defalcată a TVA
scris 20 feb 2018

Ministerul Finanțelor a confirmat astăzi, prin secretarul de stat Oana Iacob, informațiile Profit.ro conform cărora Guvernul a fost nevoit să solicite Comisiei Europene derogare pentru sistemul de plată defalcată a TVA. Sistemul a intrat deja în vigoare, de la începutul acestui an, dar un refuz al Comisiei Europene de a acorda excepția poate răsturna situația. Inițial, autoritățile, chemate la consultări cu oficialii UE, au susținut că nu este nevoie de derogare, dar comisarul Pierre Moscovici a transmis prin Profit.ro: „Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi”, atrăgea atenția, la momentul respectiv, comisarul european Pierre Moscovici.

Secretarul de stat a admis astăzi, la o conferință organizată de PwC România, că Ministerul Finanțelor a cerut această derogare.

Urmărește-ne și pe Google News

După ce, anul trecut, Ministerul Finanțelor a respins mesajele primite de la Bruxelles, susținând că, pentru modelul românesc de split TVA, nu este necesară derogare, a fost în final nevoit să solicite acordul europenilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Studiu Deloitte: Costurile aplicării split TVA în UE depășesc beneficiile. Impactul estimat pentru România CITEȘTE ȘI Studiu Deloitte: Costurile aplicării split TVA în UE depășesc beneficiile. Impactul estimat pentru România

Finanțele consideră în continuare, chiar dacă au solicitat derogare, că modelul de split TVA introdus în România nu modifică regulile prevăzute de Directiva TVA.

Potrivit informațiilor Profit.ro, solicitarea de derogare se află încă în analiza Comisiei Europene. După ce Comisia va obține toate datele necesare, va informa statele membre asupra cererii și va pregăti o propunere Consiliului pentru acordarea derogarii sau un anunț al Comisiei în care va arăta de ce refuză să acorde derogarea. De la primirea cererii de derogare, Comisia are la dispoziție 8 luni pentru a finaliza procedura.

Aprobarea Comisiei este necesară pentru exceptările de la prevederile Directivei TVA a UE. Solicitantul, România în acest caz, trebuie să justifice că măsură este necesară pentru combaterea evaziunii pe TVA sau pentru a intrduce simplificari pentru mediul de afaceri. Comisia trebuie să verifice dacă mecanismul de split TVA respectă principiile generale de drept în ce privește proporționalitatea și securitatea juridică.

Ministerul Finanțelor nu va putea, probabil, miza pe prezentarea split TVA drept o simplificare pentru mediul de afaceri, după ce companiile au contestat anul trecut mecanismul exrem de dur și au obținut cu greu modificarea acestuia. Astfel, autoritățile vor susține, probabil, că mecanismul de plata defalcată va conduce la diminuarea fraudelor în ce privește TVA.

Comisia a încercat să transmită, pe finalul anului trecut, Guvernului României că pentru split TVA ar putea fi nevoie de o derogare și că ar fi mai bine ca România să nu aștepte momentul intrării în vigoare a legii. Autoritățile române au respins, însă, la momentul respecctiv, aceste mesaje, afirmând că nu este necesară nicio exceptare de la Directiva TVA.

Astfel, la finele lunii octombrie, Comisia transmitea, în declarații pentru Profit.ro, că este dispusă să ajute România să se asigure că legislația pe plata defalcată a TVA nu intră în contradicție cu Directiva TVA, caz în care s-ar putea ajunge chiar la o procedură de infringement. Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

Noul Guvern va propune reducerea TVA de la 19% la 18% începând din 2019 și comasarea altor taxe și impozite CITEȘTE ȘI Noul Guvern va propune reducerea TVA de la 19% la 18% începând din 2019 și comasarea altor taxe și impozite

"Comisia este în contact cu autoritățile române referitor la planurile acestora privind plata defalcată a TVA. În cazul în care autoritățile române doresc să verifice dacă această măsură ar necesita o derogare formală de la Directiva TVA, suntem gata să facem o analiză. Scopul acestei analize este de a asigura că noua legislație este conformă cu cea a UE înainte de a intra în vigoare, decât să descoperi ulterior că este o problemă. Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi", a declarat, la finele lunii octombrie, pentru Profit.ro Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Taxare și Uniune Vamală.

Mecanismul de plată defalcată a TVA a intrat în vigoare cu aplicare opțională de la 1 octombrie, iar de la 1 ianuarie a devenit obligatoriu pentru firmele în insolvență și cele cu datorii la TVA, urmând ca includerea acestora în mecanism să fie făcută pe etape, începând cu luna februarie.

TVA defalcată – Primele companii intră obligatoriu în acest mecanism din februarie, altele urmează în martie CITEȘTE ȘI TVA defalcată – Primele companii intră obligatoriu în acest mecanism din februarie, altele urmează în martie

"Comisia nu analizează (din proprie inițiativă, n.r.), legislație care nu este încă în vigoare. Este încă prea devreme să tragem concluzia dacă noul sistem va fi în consens cu Directiva TVA sau cu noile reglementări propuse pentru TVA (de către Comisia Europeană, n.r.). Odată legislația adoptată de către România, Comisia va contacta autoritățile și va analiza sistemul de plată defalcată. Rămânem totuși deschiși să ajutăm autoritățile române în avans pentru a ne asigura că legislația respectă regulile UE", a declarat Vanessa Mock, purtător de cuvânt pentru Taxare și Uniune Vamală al Comisiei.

Un raport publicat în octombrie de Comisia Europeană arată că Executivul comunitar a atenționat Guvernul român că introducerea sistemului de plată defalcată a TVA poate necesita o derogare prealabilă de la Directiva UE în domeniu, dar ministrul Finanțelor a contestat necesitatea unei astfel de derogări și a susținut că oficialii Comisiei nu ar avea informații exacte despre această măsură. Documentul a fost redactat în urma discuțiilor de la București dintre reprezentanții Comisiei Europene și Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split tva
tva defalcata
comisia europeana
ministerul finantelor