Coaliția de guvernare a adus câteva modificări semnificative proiectului vizând măsuri fiscale, așteptat să fie publicat în scurt timp. Astfel, pe lângă eliminarea restricției referitoare la rentabilitatea microîntreprinderilor, a fost schimbată și măsura care viza introducerea a doar două plafoane, de 6 și 60 de salarii pentru contribuția la sănătate a activităților independente, au declarat surse pentru Profit.ro. De asemenea, a fost simplificat impozitul pe cifra de afaceri, în timp ce impozitul pe mașinile scumpe a fost extins la mijloace de transport, pentru a acoperi, de exemplu, și iahturi și, posibil, chiar avioane private.
Astfel, pentru microîntreprinderi rămân cotele de impozitare de 1% și 3%, dar se elimină, față de proiectele apărute anterior în presă, prevederea că dacă o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 60.000 euro și o rată a rentabilității de peste 30%, ar trebui să treacă la impozit pe profit.
- impozit de 1% pentru micro cu afaceri până la 300.000 lei (60.000 euro)
- impozit 3% pentru micro cu afaceri între 300.000 lei (60.000 euro) și 2,5 milioane lei (500.000 euro).
De asemenea, au fost atenuate semnificativ și schimbările vizând plafoanele în funcție de care plătesc contribuții la sănătate activitățile independente.
Dacă drafturile anterioare prevedeau trecerea de la sistemul actual de 6-12-24 de salarii la unul cu 6-60 salarii și contribuții în acest nou interval plătite la venitul obținut, Coaliția a decis menținerea sistemului actual de 6-12-24 salarii, dar adăugarea unui plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
Și impozitul pe cifra de afaceri, aplicat companiilor cu afaceri peste 50 de milioane de euro, a fost modificat față de varianta anterioară.
Astfel, în loc de două variante, de 0,5% și 1% din cifra de afaceri, în funcție de un criteriu de profitabilitate, rămâne doar cota de 1% impozit pe cifra de afaceri dacă aceasta este mai mare față de impozitul de 16% pe profit.
Pentru sectorul bancar, unde se lua în calcul ca băncile să achite impozit pe cifra de afaceri de 1% suplimentar pe lângă impozitul pe profit, s-a acceptat să rămână prevederea la fel ca la celelalte companii, cu plata celui mai mare dintre cele două.
FORMA FINALĂ A PROIECTULUI DE LEGE CU NOILE MĂSURI AICI
O altă schimbare introdusă de Coaliție este la impozitul special pe mașini de peste 75.000 de euro.
Astfel, textul în proiect a fost schimbat pentru a se referi la mijloace de transport persoane, astfel încât să includă, de exemplu iahturi. Impozitul nu ar viza mijloace de transport în comun, cum sunt trenurile. Ar putea intra, însă, în avioane private.