Miniștrii de Finanțe și șefii băncilor centrale din Europa au făcut presiuni pentru taxarea economiei digitale, la reuniunea G20 care a avut loc weekendul trecut în Argentina, intrând în contradicție cu omologii lor americani, transmite Reuters.
Comunicatul final al reuniunii a reafirmat angajamentul de a rezolva problema impactului avut de trecerea către economia digitală asupra sistemului fiscal internațional, până în 2020, dar fără să ofere detalii, scrie News.ro
Comisia Europeană a propus în acest an reglementări pentru a face companiile să plătească mai multe taxe, iar giganți americani ai tehnologiei precum Google, divizie a grupului Alphabet, Facebook și Amazon ar suporta o parte considerabilă a costurilor suplimentare.
CITEȘTE ȘI RAPORT: 39 de milioane de țigări de contrabandă capturate de autoritățile române în primul semestruAproximativ 200 de companii ar intra sub incidența noii taxe, au spus oficiali europeni la momentul prezentării propunerilor, iar veniturile anuale suplimentare din aceste taxe au fost estimate la circa 5 miliarde de euro.
Companiile digitale mari trebuie să plătească taxe echitabile, pentru că vorbim aici despre corectitudine, a declarat la reuniune comisarul UE pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici.
El a făcut apel ca până la sfârșitul acestui an să fie introdusă o taxă pe cifra de afaceri, ca soluție interimară.
Cu toate acestea, unii membri ai UE și-au exprimat îngrijorarea că o astfel de taxă le va afecta companiile, iar partenerii internaționali ar putea răspunde cu măsuri de retorsiune.
”Una dintre problemele mari este că taxarea economiei digitale este în mare parte taxarea companiilor americane, pentru că acestea sunt principalii jucători la nivel mondial, așa că Statele Unite consideră că este un atac asupra economiei lor digitale, ceea ce nu este cazul”, a spus reprezentantul Consiliului European la G20, Hubert Fuchs.
Reprezentanții delegației americane nu au fost disponibili pentru comentarii. Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, a afirmat într-un comunicat publicat mai devreme în acest an că ”se opune ferm propunerilor făcute de orice țară doar pentru companiile digitale”, el notând că aceste companii sunt contributori majori la economia americană.