Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, marți, sesizarea de neconstituționalitate a PNL, USR, PMP și a Pro România asupra legii privind reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
În februarie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat un proiect de lege, inițiat de UDMR și susținut de PSD și ALDE, prin care Vama este separată de ANAF și devine structură distinctă în subordinea directă a Ministerului Finanțelor, parte a unui proces mai amplu, care prevede și desființarea direcțiilor regionale ale ANAF, după cum a anunțat anterior Profit.ro.
Proiectul inițiat de parlamentari UDMR a fost promovat în regim de urgență în ultimele zile de coaliția PSD-ALDE, fiind introdus pe ordinea de zi a Camerei în mod excepțional, la doar o zi de la aprobarea în comisia de specialitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Opoziția a reclamat, la votul final din Parlament, că puterea politică va numi în fruntea noilor direcții județene proprii oameni din teritoriu, iar astfel autoritățile locale vor controla direcțiile județene ale Fiscului.
Alte obiecții ale opoziției au vizat costurile ridicate pentru organizarea noilor direcții județene, dar și posibilitatea generării unor interpretări și practici neunitare în domeniul legislației fiscale de către zecile de direcții județene.
Puterea a susținut în schimb că este vorba doar de eficientizarea ANAF, modernizarea și digitalizarea acestei instituții, forma de organizare actuală în direcții regionale creând dificultăți agenților economici.
CITEȘTE ȘI 2 noi produse marca Ameropa GrainsÎn forma inițială, din vara anului trecut, proiectul UDMR, despre care Profit.ro a scris aici, prevedea ca administrațiile județene să preia de la direcțiile regionale contribuabilii mijlocii, precum și birourile vamale de interior și de frontieră.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Șefa ANAF face concurs intern de propuneri pentru eficientizare a activității și de îmbunătățire a relației cu firmele și populația. Câștigătorii vor fi promovațiParlamentul a adoptat anterior un proiect de lege care prevedea transferul controlului asupra firmelor mijlocii de la cele 8 direcții regionale la județene, însă implementarea acestei schimbări a fost amânată repetat de Guvern până pe finalul anului trecut, când ANAF a început demersurile în acest sens.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de adoptare euro: Noile case de marcat vor fi conectate direct la sistemul informatic al ANAF abia "începând cu 2020"Profit.ro a scris în vara anului trecut că activitatea de vamă din cadrul ANAF va fi reorganizată, urmând să fie preluată într-o nouă structură, Autoritatea Națională a Vămilor, subordonată direct ministrului Finanțelor. Autoritatea Națională a Vămilor a funcționat și până în 2013, dar în subordinea ANAF și cu personalitate juridică distinctă. Aceasta a fost desființată în 2013 și transformată în departament fără personalitate juridică în cadrul ANAF, cu numele Direcția Generală a Vămilor.