Toate persoanele care obțin venituri din drepturile de proprietate intelectuală vor primi indemnizații pentru creșterea copilului calculate inclusiv pe baza acestor venituri, conform unei ordonanțe discutate în ședința de joi a Guvernului. Măsura a fost necesară după ce, în martie, tot Guvernul a eliminat aceste venituri de la stabilirea indemnizației.
În luna martie 2018, a fost aprobată Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2018, prin care au fost modificate și prevederi ale Codului Fiscal, în sensul eliminării veniturilor din drepturi de autor din categoria veniturilor din activități independente și reglementării lor separat la articolul 70 din Codul Fiscal.
Ca urmare a acestor modificări, veniturile din drepturile de proprietate intelectuală sunt luate în calcul doar până la 22 martie 2018 inclusiv, ca venituri din activități independente, la stabilirea indemnizației de creștere a copilului.
CITEȘTE ȘI Decizie la nivel UE: În cazul anulării unui zbor, compania aeriană trebuie să ramburseze și comisioanele percepute de intermediari la bilete, pe site-uri online, cu o singură excepțiePrin actul discutat de Guvern, drepturilor de proprietate intelectuală sunt reintroduse în categoria veniturilor din activități independente.
”Remediem astăzi o scăpare din legislație, astfel încât persoanele care obțin venituri din drepturile de proprietate intelectuală să beneficieze de indemnizații pentru creșterea copilului pe măsura veniturilor realizate. Așadar, armonizăm prevederile Codului Fiscal cu cele referitoare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului astfel încât nimeni să nu aibă de suferit. Prin completarea legislației, vom introduce și veniturile obținute din proprietate intelectuală în categoria sumelor care se iau în considerare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului”, a declarat premierul Dăncilă.
"Scăparea" din legislație a generat critici în spațiul public, impunând redactarea unui nou act normativ pentru reglarea situației.