Guvernul va relua, joi, în discuție ordonanța care amână până la 25 octombrie termenul până la care sunt suspendate popririle și executările derulate de către ANAF. Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că ordonanța va fi publicată rapid în Monitorul Oficial, de preferat chiar în aceeași zi. Potrivit informațiilor Profit.ro, ordonanța poate fi, însă publicată și vineri, 26 iunie, în Monitor, fără consecințe pentru firmele care nu au plătit, întrucât legislația în vigoare prevede suspendarea executărilor și popririlor până la 25 iunie inclusiv.
La finele lunii mai, Guvernul a extins până la 25 iunie termenul anterior de 15 iunie, până la care ANAF nu declanșează proceduri de executare silită. Autoritățile deciseseră, în contextul măsurilor luate în martie în contextul epidemiei de coronavirus, să suspende executarea silită prin poprire pentru creanțe bugetare, cu excepția executărilor silite pentru creanțe stabilite prin hotărâri judecătorești în materie penală, până la 30 de zile după expirarea stării de urgență, adică până la 15 iunie.
De ce este important: Guvernul va discuta ordonanța din nou în ședința de joi cu intenția clară de a amâna termenul până la data de 25 octombrie. Publicarea ordonanței în Monitorul Oficial va avea loc cel mai probabil joi sau vineri, aceasta fiind intenția autorităților. Chiar daca ar mai întârzia publicarea actului în MO, ANAF nu va trece cel mai probabil la executări și popriri. ANAF are un interval de 15 zile în care să înceapă să emită deciziile, iar dacă Fiscul știe că în scurt timp termenul va fi extins la 25 octombrie, va aștepta.
Foarte multe firme care au amânat plăți știind că nu vor avea probleme cu ANAF așteaptă în acest moment ca termenul să fie extins până la 25 octombrie, așa cum au anunțat deja autoritățile.
Ministerul Finanțelor a anunțat, pe 17 iunie, că Guvernul a adoptat un act normativ care prevede, printre altele, prelungirea scutirii de obligația plății impozitului specific pentru anumite domenii economice, extinderea acordării de bonificații pentru plata impozitului pe profit și a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor și prelungirea suspendării calculului de dobânzi și penalități de întârziere.
Link catre comunicatul Ministerului Fnanțelor.
Ordonanța în forma adoptată atunci nu a fost, însă, publicată în Monitorul Oficial, condiție pentru a intra în vigoare.
Ce prevede legislația pentru o încetare a suspendării popririlor și executărilor
- La eșalonare la plata, potrivit art. XIII (2) din OUG 48/2020, condițiile de menținere a valabilității se considera îndeplinite in termen de 30 de zile de la 25.06.2020.
- OPANAF 1061/2020 prevede la art. 1 alin 4, ca deciziile de calcul accesorii se emit in primele 15 zile de la încetarea măsurilor.