Guvernul pregătește modificări pentru zilieri

Guvernul pregătește modificări pentru zilieri
scris 3 apr 2019

Categoria de activități în care pot fi angajați zilieri va fi extinsă,la solicitarea mediului de afaceri, printre domeniile noi care vor fi adăugate numărându-se publicitate, catering, activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor, restaurante și altele, potrivit unui proiect de ordonanță, obținut de Profit.ro, dar la care Executivul lucrează încă. De asemenea, proiectul prevede introducerea contribuțiilor obligatorii la sistemul de pensii.

Mediul de afaceri a cerut insistent eliminarea acestor restricții, introduse pe finalul anului trecut, prin OUG 114.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit informațiilor Profit.ro, o formă finală a acestui proiect ar urma să fie prezentată în următoarele săptămâni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În prezent, munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta numai în următoarele domenii prevăzute în Clasificarea activităților din economia națională, actualizată:

a) agricultură, vânătoare și servicii anexe - diviziunea 01;
b) silvicultură, cu excepția exploatări forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit și acvacultură - diviziunea 03.

Confederația Concordia: Practica legiferării prin OUG trebuie să înceteze. Celebra OUG 114, o “culme” pentru un an cu încă 114 alte ordonanțe date fără consultare publică reală CITEȘTE ȘI Confederația Concordia: Practica legiferării prin OUG trebuie să înceteze. Celebra OUG 114, o “culme” pentru un an cu încă 114 alte ordonanțe date fără consultare publică reală

"Proiectul de act normativ vizează includerea următoarelor activități/domenii de activitate, în cuprinsul categoriilor de activități în care se poate presta muncă cu caracter necalificat, ocazional, respectiv:

d) activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor - grupa 823;
e) publicitate - grupa 731;
f) activități de interpretare artistică - spectacole - clasa 9001, activități-suport pentru interpretarea artistică - spectacole - clasa 9002 și activități de gestionare a sălilor de spectacole - clasa 9004;
g) creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale - clasa 0149;
h) activități de alimentație (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
i)  activități de întreținere peisagistică - plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini, cu excepția facilității de locuit particulare - clasa 8130;
j) restaurante - clasa 5610;
k) baruri și alte activități de servire a băuturilor - clasa 5630.
l) activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale - clasa 9140."

Split TVA urmează să devină opțional în totalitate. CE analizează propunerile părții române. Din aproape 19.000 de firme aflate în acest mecanism, doar 300 au intrat opțional CITEȘTE ȘI Split TVA urmează să devină opțional în totalitate. CE analizează propunerile părții române. Din aproape 19.000 de firme aflate în acest mecanism, doar 300 au intrat opțional

Modificarea propusă are ca scop combaterea lipsei de personal cu care se confruntă angajatorii din domeniile menționate, dar mai ales specificitatea acestor activități, care presupun utilizarea muncii necalificate, cu caracter sezonier, ocazional si pe un termen relativ scurt (de ex: activitățile de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor, activitățile de publicitate, activități de interpretare artistică, precum si activități-suport pentru interpretarea artistică - spectacole și activități de gestionare a sălilor de spectacole ), pretându-se așadar cel mai bine la exigențele dispozițiilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Argumente ale Executivului pentru modificarea legislației

  • Activitățile de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor se desfășoară numai pentru organizarea evenimentelor respective, în pauzele dintre evenimente neprestându-se activitate, acestea putând avea un caracter imprevizibil. Prin urmare, este necesară o organizare flexibilă a acestor activități, ținând cont de specificitatea lor .
  • În ceea ce privește activitățile de publicitate, cele mai importante activități pentru care se pretează utilizarea muncii necalificate, cu caracter zilier sunt:
    - distribuirea de mostre de produs, gratuite, în magazine
    - distribuirea de pliante și obiecte promoționale gratuite pe stradă sau în magazine
    - organizarea de standuri în cadrul unor târguri și expoziții
    - organizarea de evenimente: recepție, primire invitați, muncitori pentru montare/ demontare/ manipulare echipamente si decoruri
    - filmări spoturi publicitare: muncitori pentru manipularea obiectelor de recuzită și decor
    - curieri pentru expedierea premiilor din promoții sau a altor obiecte promoționale
Guvernul a adoptat modificarea OUG 114. Taxa pe activele băncilor se reduce, apare o nouă referință pentru creditele noi în lei CITEȘTE ȘI Guvernul a adoptat modificarea OUG 114. Taxa pe activele băncilor se reduce, apare o nouă referință pentru creditele noi în lei

În toate situațiile de mai sus munca prestată este necalificată, nenormată, iar durata prestației nu depășește 30 de zile.

"Persoanele care își desfășoară activitatea în aceste domenii sunt, în marea lor majoritate, studenți, șomeri sau pensionari, iar proiectele pentru care sunt angajați au o durată strict limitată în timp, se desfășoară pe tot teritoriul național, iar o altă formă de angajare nu se justifică, având în vedere specificul activităților menționate. De asemenea, în ceea ce privește creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale, considerăm că această activitate trebuie să fie inclusă în domeniile în care se poate presta munca necalificată, pentru corelare cu textul art.65 pct.1 din O.U.G. nr.114/2018,  având în vedere faptul că acest domeniu implică o muncă de rutină, fără calificare, cu caracter sezonier, temporar, cu fluctuații de activitate, de la un sezon la altul și care presupun o intensă activitate cu caracter ocazional (ex:practicarea transhumanței care presupune deplasarea sezonieră a turmelor de animale, în vederea asigurării hranei necesare). Pe de altă parte și activitățile de alimentație (catering) pentru evenimente, activitățile din restaurante  (amenajarea sălilor de restaurant, curățenie, spălător vase), baruri precum și alte activități de servire a băuturilor, presupun de asemenea utilizarea forței de muncă necalificate, pentru perioade scurte de timp,  când sunt perioade intense de activitate, încadrându-se astfel foarte bine în cerințele Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Includerea acestor activități în domeniul de aplicare a Legii nr. 52/2011 va permite promovarea si dezvoltarea serviciilor turistice, domeniu prioritar de importanță strategică pentru economia românească, motiv pentru care, pentru anumite ocupații exclusiv necalificate este mai avantajoasă utilizarea de muncă zilieră, ocazională, în detrimentul încheierii unui contract individual de muncă care presupune o procedură administrativă birocratică, mai anevoioasă pentru angajator. Utilizarea muncii ziliere în aceste domenii va determina creșterea gradului de ocupare în sectorul turismului și asigurarea unor servicii de calitate, corelate cu absorbția forței de muncă sezoniere", potrivit Guvernului.

Totodată, costurile administrative ale încheierii unui contract individual de muncă care presupun plata/eliberarea de adeverințe medicale, caziere judiciare, copii documente necesare încadrării în muncă, transmiterea contractului de muncă în Revisal, etc., sunt de multe ori excesive prin raportare la durata contractului de muncă pe durată determinată.

Proiectul introduce și obligativitatea contribuției sistemul public de pensii.

ULTIMA ORĂ Guvernul șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie cu probleme financiare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie cu probleme financiare

"Se propune modificarea  reglementărilor actuale ale Legii nr. 52/2011, în corelare cu dispozițiile propuse pentru modificarea Legii nr. 227/2015, în ceea ce privește reținerea la sursă de către beneficiarul de lucrări a impozitului pe venit datorat și a contribuției de asigurări sociale, precum și posibilitatea zilierilor de a opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate", potrivit proiectului.

Numărul domeniilor în care se pot folosi zilieri a fost limitat prin OUG 114 la agricultură, silvicultură și piscicultură, fiind blocate întregi domenii de activitate unde activitatea implica folosirea de zilieri.

"Deși greseala a fost imediat recunoscută de guvernanți care au promis repararea ei, situatia creata prin OUG 114 ramane, blocajul nu a fost eliminat", scrie într-o postare pe Facebook avocatul Gabriel Biriș.

Recent, și reprezentanții industriei hoteliere au cerut autorităților să le dea dreptul să angajeze zilieri, în contextul în care domeniul se confruntă cu o criză a forței de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
zilieri
proiect
ordonanta
guvern
pensii
catering
publicitate
turism