Firmele cărora le-a scăzut cifra de afaceri cu 25% vor putea beneficia de achitarea șomajului tehnic pentru cel mult 75% din angajați, iar scăderea se va raporta la media lunilor anterioare, a precizat, la Profit TV, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, Solicitarea de ajutor va fi făcută în baza unei declarații pe proprie răspundere a administratorului firmei.
De ce este important: Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 (care este de 5.429 lei).
De aceste prevederi urmează să beneficieze nu doar firmele care sunt afectate direct și își întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățil pe perioada stării de urgență, ci și firmele cărora la scade cifra de afaceri cu 25%. Acești angajatori pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministrul Muncii: Situație gravă. 200.000 de contracte de muncă au fost suspendate în 1 săptămânăȘeful Cancelariei prim-ministrului a precizat, la Profit TV, că scăderea de 25% se raportează la media lunilor precedente a activității unei companii. Astfel, este vorba de o diminuare de minimum 25% a încasărilor față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020.
Totodată, solicitarea de suportare de la buget a șomajului tehnic se va face printr-o declarație pe proprie răspundere, adresată Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă
”Aici au fost multe discuții, și în ședința de guvern, și între ministere, ce documente justificative trebuie să prezinte companiile. Până la urmă am mers pe o soluție foarte simplă: o declarație pe propria răspundere, urmând ca ulterior organele fiscale să verifice aceste această declarație. E o formulă la prima vedere foarte simplistă, dar noi credem că este optima în contextul actual, să nu punem companiile pe drumuri”, a arătat Ionel Dancă.
CITEȘTE ȘI O nouă lege intră în vigoare: Tichetele de masă acordate angajaților vor putea fi majorate semnificativPotrivit acestuia, administratorul companiei va depune declarația pe propria răspundere, împreună un tabel cu angajații pe care urmează să-i disponibilizeze sau i-a disponibilizat deja, trimite documentele ANOFM, care va face plata pe perioada situației de urgență.
Declarația pe propria răspundere va fi verificată ulterior și în cazul în care se constată că datele prezentate nu au fost corecte, companiile respective vor fi sancționate, a mai spus Dancă.