Personalul sanitar implicat în lupta împotriva coronavirus va beneficia de sporuri de 55% până la 85% din salariul de bază pe perioada participării efective în aplicarea măsurilor de limitare a epidemiei COVID-19 declarată în condițiile legii, potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro.
Documentul redatat acum la nivelul Guvernului relevă că este vorba despre următoarele categorii de personal:
- personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul secțiilor și compartimentelor de boli infecțioase care acordă servicii medicale persoanelor testate pozitiv la epidemia de coronavirus;
- personalul de specialitate medico sanitar și auxiliar sanitar din structurile paraclinice și din centrele de testare în regim de urgență care recoltează probe și testează persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definite de caz stabilite conform metodologiei de supraveghere în vigoare pentru epidemia de coronavirus;
- personalul de specialitate medico sanitar și auxiliar sanitar din cadrul altor structuri medicale și/sau unități sanitare implicate în acordarea serviciilor medicale generate de epidemia de coronavirus, care se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, în funcție de evoluția epidemiei.
"Este necesar a se completa prevederile din Anexa nr. 2 la Regulamentul cadru aprobat prin HG nr. 153/2018, astfel încât personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul unităților sanitare publice implicat în acordarea asistenței medicale generate de epidemia declarată în condițiile legii să beneficieze de sporul de la 55% până la 85% din salariul de bază pe perioada participării efective în aplicarea măsurilor de limitare a epidemiei COVID-19 declarată în condițiile legii", se arată în document.
Sindicatele din sănătate i-au adresat pe 11 martie ministrului Sănătății un document în care cereau sporuri între 55% și 85% din salariu și pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar ce tratează pacienții cu coronavirus, invocând prevederile legale referitoare la personalul care participă efectiv la limitarea unor epidemii deosebit de grave. Liderul Sanitas București, Viorel Husanu, susținea atunci că într-o singură zi și-au dat demisia de la Institutul ”Matei Balș”patru angajați.