Necesarul de împrumut al Guvernului, fonduri pentru plata datoriilor vechi care ajung la scadență și pentru acoperirea deficitului bugetar, a atins 148,6 miliarde lei pentru acest an, după ce deficitul bugetar a fost majorat recent la rectificare, relevă datele analizate de Profit.ro. Suma este foarte apropiată de nivelul record înregistrat în 2020, în contextul restricțiilor dure pentru combaterea pandemiei, de 149,2 miliarde de lei.
Revizuirea necesarului de împrumut era așteptată, după ce la rectificarea bugetară din august a fost majorat deficitul bugetar, după cum se vede și în graficul de mai jos.
Chiar dacă necesarul brut de finanțare pentru anul 2022 este aproape de nivelul record din 2020, structura sumelor pe care le împrumută Ministerul Finanțelor este diferită.
Astfel, acum împrumuturi de 80,2 miliarde lei sunt necesare pentru acoperirea deficitului și 68,4 miliarde lei pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată, în timp ce în 2020 statul a avut nevoie de 101,8 miliarde lei pentru acoperirea deficitului și de 47,4 miliarde lei pentru rostogolirea datoriei venite la plată.
De ce este important: Statul împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar, diferența dintre cheltuielile mai mari și veniturile mai mici, precum și pentru rostogolirea datoriei care ajunge la scadență. Trezoreria Ministerului Finanțelor organizează pe parcursul unui an emisiunile de obligațiuni pe piața internă și pe cea externă, astfel încât finanțarea să decurgă cât mai ușor și la dobânzi cât mai bune.
Dacă adaugăm și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile pentru ianuarie-august sunt la 87,5 miliarde lei.