GRAFIC România rămâne ultima în UE după gradul de colectare a TVA. Deficitul de încasare, așteptat să se reducă în contextul digitalizării

GRAFIC România rămâne ultima în UE după gradul de colectare a TVA. Deficitul de încasare, așteptat să se reducă în contextul digitalizării

Foto dreamstime.com

scris 12 dec 2022

România a rămas și în 2020 pe ultimul loc în Uniunea Europeană după gradul de colectare a TVA, cu un deficit de încasare de 35,7% din totalul veniturilor preconizate.

Diferența dintre veniturile estimate din TVA și sumele colectate efectiv la buget a crescut cu 0,2 puncte procentuale, de la un deficit de 35,5% înregistrat în 2019, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

În termeni nominali, veniturile pierdute din TVA au însumat 7,42 miliarde de euro (35,9  miliarde lei) în 2020, comparativ cu un deficit de încasare de aproape 7,6 miliarde de euro (36,06 miliarde lei) în 2019.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar s-ar putea situa anul următor la 5,7% din PIB, peste proiecția Guvernului de 4,4%. Veniturile ar putea fi mai mici cu 11,3 miliarde lei, iar cheltuielile mai mari cu 5 miliarde lei CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar s-ar putea situa anul următor la 5,7% din PIB, peste proiecția Guvernului de 4,4%. Veniturile ar putea fi mai mici cu 11,3 miliarde lei, iar cheltuielile mai mari cu 5 miliarde lei

Potrivit estimărilor preliminare pentru 2021, deficitul de încasare în România este așteptat să se reducă la circa 33% din totalul veniturilor din TVA, preconizate la 113,86 miliarde de lei (23,4 miliarde de euro la cursul actual).

“Această scădere preconizată ar putea fi legată de introducerea diferitelor mijloace de raportare digitală începând cu 2020, și anume introducerea SAF-T și a caselor de marcat TVA”, notează Comisia.

La nivelul UE, deficitul de încasare a TVA s-a redus cu aproximativ 31 miliarde de euro (-2 pp) în 2020, la aproape 93 miliarde de euro, sau 9,1% din totalul veniturilor preconizate.

“Potrivit unor estimări prudente, un sfert din veniturile pierdute pot fi atribuite în mod direct fraudei în materie de TVA legate de comerțul intra-UE. Aceste pierderi sunt în mod clar în detrimentul finanțelor publice generale, într-un moment în care statele membre își ajustează bugetele pentru a face față efectelor sociale și economice ale recentelor creșteri abrupte ale prețurilor la energie și ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, arată Comisia.

Decalajul de conformitate în materie de TVA a crescut doar în șase state membre - Croația, Cipru, Irlanda, România, Austria și Belgia -, celelalte 21 de state UE înregistrând pierderi mai mici comparativ cu 2019.

România a consemnat cel mai mare deficit de încasare a TVA ca pondere în totalul veniturilor preconizate, urmată de Malta, cu un deficit de 24,1% din total și Italia (20,8%). La polul opus, cele mai mici deficite au fost observate în Finlanda (1,3%), Estonia (1,8%) și Suedia (2%).

În termeni nominali, cele mai mari deficite au fost înregistrate în Italia (26,2 miliarde euro), Franța (14 miliarde euro), Germania (11,1 miliarde euro) și România.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
colectare
deficit
incasari
ue
raport
deficit incasare tva
comisia europeana