Încasările la bugetul de stat din obligații fiscale ale industriei de extracție a țițeiului și gazelor naturale au scăzut cu peste 1 miliard de lei în primele 2 luni ale anului, față de perioada similară din 2022, relevă date analizate de Profit.ro.
Astfel, în ianuarie și februarie 2023 cumulat, obligațiile fiscale încasate din această sursă s-au cifrat la 2,9117 miliarde lei, reducându-se cu peste 26% (1,0271 miliarde lei) comparativ cu cele din ianuarie și februarie 2022 (3,9388 miliarde lei).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este vorba, în esență, despre încasările din supraimpozitarea veniturilor producătorilor de gaze naturale, cei mai importanți fiind OMV Petrom și Romgaz, dat fiind că producția de țiței a României este nesemnificativă. Potrivit legislației supraimpozitării, obligațiile aferente acesteia se declară și se plătesc lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează.
Pentru gazele extrase din zăcăminte onshore de mică adâncime, supraimpozitarea este în cotă de 60% sau 80% din veniturile suplimentare, în funcție de prețul de vânzare, iar pentru cele din zăcăminte offshore, precum și onshore de mare adâncime, cota de impunere merge de la 15% la 70%, tot în funcție de prețul de vânzare.
Momentan, nu există informații disponibile despre evoluția producției celor doi mari jucători din perioada luată în calcul, comparativ cu intervalul similar anterior.
Marea diferență este însă că, spre deosebire de perioada decembrie 2021 – februarie 2022, în decembrie 2022 – februarie 2023, cea mai mare parte a producției OMV Petrom și Romgaz nu a fost supusă supraimpozitării.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Codului penal. Pragul pentru abuz în serviciu - eliminat. Revine posibilitatea folosirii înregistrărilor serviciilor ca mijloace de probă în procesul penalMotivul este că, în baza OUG nr. 27/2022, începând cu 1 aprilie anul trecut, producătorii de gaze sunt obligați să vândă la preț reglementat de 150 lei/MWh cantitățile din producția proprie necesare asigurării consumului populației și CET-urilor, încasările din vânzarea acestor cantități nefiind supraimpozitate.
Atât OMV Petrom, cât și Romgaz vor vinde în 2023 la preț reglementat, pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică pentru populație, cantități mai mari decât în 2022, din cauza faptului că, anul trecut, obligația nu a acoperit lunile ianuarie-martie. Asta înseamnă că scăderea încasărilor bugetare din supraimpozitarea celor două companii se va accentua pe parcursul anului 2023.
Acest lucru ar putea fi compensat, însă doar parțial, de încasările din supraimpozitarea producției de gaze offshore de la Midia, unde extracția a început în vara anului trecut și unde principalul concesionar, totodată operator al perimetrului, este compania americană Black Sea Oil&Gas.
CITEȘTE ȘI Compania americană Acrisure, cu venituri anuale de peste 4 miliarde dolari, preia proprietarul Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din RomâniaDupă cum a relatat Profit.ro, Ministerul Finanțelor pregătește propuneri de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesențiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul unor venituri la buget ușor sub așteptări în primul trimestru al acestui an.
ANAF a adus la buget în primul trimestru venituri de 83,5 miliarde lei, cu 3 miliarde de lei (3,4%) sub programul stabilit de către Ministerul Finanțelor în baza legislației privind bugetul, a anunțat Fiscul.