e-Factură a depășit astăzi 100 de milioane de facturi încărcate în acest sistem, însă doar ușor peste 25 de milioane sunt facturi transmise de la începutul acestui an, moment de la care a devenit obligatorie raportarea și a facturilor dintre firme (b2b - business to business). În timp ce contribuabilii se confruntă, încă, cu dificultăți la utilizare, iar Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), centrul IT al Finanțelor și al ANAF, încearcă să rezolve probleme și să aducă îmbunătățiri, Ministerul Finanțelor analizează, după cum a declarat pentru Profit.ro ministrul Marcel Boloș în ianuarie, o posibilă extindere a termenului până la care nu se sancționează cu amendă nerespectarea obligației de raportare și în e-Factură în perioada prevăzută.
O îmbunătățire adusă astăzi sistemului e-Factură, potrivit informațiilor primite de Profit.ro de la Ministerul Finanțelor, este că în SPV se generează automat facutură în format PDF, fără să mai fie nevoie de conversia fișierului xml în pdf. Această funcție a fost solicitată de către utilizatori. Noua facilitate era necesară mai ales pentru contribuabilii care folosesc sistemele puse la dispoziție de CNIF/ANAF. Ministrul Finanțelor a insistat pentru introducerea, de către CNIF, a funcției de generare PDF, având în vedere că aceasta a fost solicitată frecvent.
"Da, am vazut și eu azi în SPV. Pe lângă butonul Descarcă, care descarcă zip de e-Factură, există un nou buton la fiecare factură primită/trimisă, care descarcă PDF. Și chiar merge. O altă chestiune care ar trebui de asemenea remediată este că în lista de răspunsuri/mesaje din SPV lipsește o coloană cu indexul de descărcare. Descărcăm zip cu nume index_descarcare.zip de exemplu, dar nu mai știm cărei poziții din tabel i se asociază. Operarea manuala în SPV este greoaie. Ar trebui regândită interfața, măcar ceva similar cu cu aplicația eTransport din SPV", a afirmat, consultat de Profit.ro, un programator familiarizat cu sistemul e-Factură.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, sancțiunile pentru neraportarea facturilor și în e-Factură, în termenul de 5 zile lucrătoare, este suspendată până la 1 aprilie. Ministrul a spus la momentul respectiv că o extindere a termenului depinde de gradul de conformare a contribuabililor.
Prin e-Factură sunt transmise, deocamdată, circa o treime din totalul facturilor pe care Finanțele estimează că ar trebui raportate.
Situația e-Factură azi
Până la 1 iulie sunt valide în continuare facturile utilizate și în anii trecuți, care trebuie doar raportate (încărcate) și în sistemul e-Factură. De la 1 iulie, însă, nu se vor mai putea emite facturi decât prin sistemul e-Factură.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Premierul a numit secretari generali la Ministerul Finanțelor, ANAF și VamăIntroducerea,de la 1 ianuarie, a raportării obligatorii pentru toate facturile dintre firme a generat probleme mari în ultimele săptămâni, în contextul în care mulți reprezentanți mai ales ai firmelor mici au întâmpinat probleme la utilizarea sistemului pus la dispoziție de către autorități. De asemenea, probleme au fost semnalate și de către furnizorii de soft contabil, cu impact mai mare în piață, acestea din urmă fiind luate în analiză de către Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF) pentru rezolvare.
Ministrul Finanțelor: Luăm în calcul amânarea termenului de la care sunt aplicate amenzi la e-Factură. Depinde de cum se conformează contribuabilii
Sistemul e-Factură are o încărcare de 20% din capacitate, iar numărul de facturi raportat este abia la o treime din cel la care este anticipat că trebuie să se ajungă.
CITEȘTE ȘI Măsuri asigurătorii și prejudicii recuperate de peste 1 miliard de lei, în urma acțiunilor polițiștilor de investigare a criminalității economice, în 2023Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.
Raportarea în e-Factură a facturilor emise între firme a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2024, în termen de 5 zile lucrătoare, sancțiunile fiind, însă, suspendate până la 1 aprilie. Între 1 aprilie și 1 iulie, este de asemenea obligatorie raportarea facturilor în e-Factură, cu sancțiuni dacă nu se respectă termenul de 5 zile de la emiterea facturii în format clasic. De la 1 iulie, vor mai fi considerate facturi doar cele emise prin sistem e-Factură, iar termenul de 5 zile lucrătoare devine 5 zile calendaristice.