Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, eliberat din arest după aproape șase luni și judecat sub control judiciar

Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, eliberat din arest după aproape șase luni și judecat sub control judiciar
scris 27 apr 2017

Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, va fi eliberat din arest preventiv, după ce Curtea de Apel București a decis joi, definitiv, înlocuirea acestei măsuri preventive cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile, Sorin Blejnar era în arest de aproape șase luni, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, pentru că ar fi ajutat firma omului de afaceri Bruno Berdilă să câștige contracte cu ANAF și ar fi primit în schimb aproape trei milioane de euro.

În 21 aprilie, Tribunalul București a decis înlocuirea arestului preventiv în cazul lui Sorin Blejnar cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia a fost atacată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care joi a respins ca nefondată contestația și a stabilit ca Sorin Blejnar să fie judecat sub control judiciar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Decizia este definitivă, Sorin Blejnar, care în ultima perioadă a stat în arest la Penitenciarul Rahova, urmând să fie pus în libertate.

În perioada în care va fi sub control judiciar, Sorin Blejnar  are interdicție să părăsească țara și să se apropie sau să comunice cu Dan Stroe, Gheorghe Ștefan, Horațiu Bruno Berdilă, Constantin Dan Grigoriu, Răzvan Olteanu, Mihail Popazov, Nicolae Răzvan Moldoveanu, Bogdan Balaci, Andrei Cruceru, Paul Lefter, Mahmoud Sleiman Moubarak și Paul Cosmin Mănăilă.

Sorin Blejnar va fi obligat să meargă la Poliția Sectorului 1 în zilele stabilite prin programul de supraveghere, precum și la instanță sau la DNA, de fiecare dată când este chemat.

Fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în 16 decembrie 2016, pentru trafic de influență.

Plata utilităților în 15 zile, contestată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI Plata utilităților în 15 zile, contestată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională

Potrivit procurorilor, în 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziții publice la nivelul ANAF, Sorin Blejnar ar fi acceptat din partea omului de afaceri Horațiu Bruno Berdilă promisiunea de a-i oferi 20 la sută din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate.

În schimbul banilor, Blejnar i-ar fi cerut lui Dan Stroe, pe atunci director de achiziții și investiții publice în ANAF, să ia măsuri astfel încât firma Romsys, controlată de Berdilă, să primească acele contracte.

În schimb, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, Sorin Blejnar și subalternul său ar fi primit 13.172.520 de lei, printr-o firmă ”fantomă” controlată de aceștia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive. Din această sumă, lui Blejnar i-ar fi revenit 12.513.894 de lei, respectiv aproximativ trei milioane de euro, au scris procurorii în actul de sesizare a instnaței.

Anchetatorii susțin că Sorin Blejnar ar fi folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociați sunt cu precădere cetățeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la societatea în favoarea căreia a intervenit pentru câștigarea a două contracte cu ANAF.

Fostul director de achiziții și investiții publice din ANAF Dan Stroe le-a spus procurorilor DNA Ploiești că a dus mita provenită din contractele încheiate de ANAF cu firma Romsys în biroul lui Blejnar. Potrivit unor surse judiciare, banii i-ar fi fost duși lui Blejnar în cutii de hârtie de copiator.

Sorin Blejnar are o condamnare de cinci ani de închisoare primită, în 9 iunie 2016, la Curtea de Apel București, în dosarul “Motorina”, dar aceasta nu este definitivă, contestația fiind în prezent judecată la instanța supremă.

În același dosar au fost condamnați atunci Radu Nemeș la nouă ani de închisoare, soția acestuia, Diana Nemeș, la șapte ani și fostul șef al vămilor Viorel Comăniță la cinci ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Radu și Diana Nemeș și alte șapte persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său șef de cabinet Codruț Alexandru Marta, de fostul șef al vămilor, Viorel Comăniță, și de fostul ofițer DIPI Florin Secăreanu, printre alții.  

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
sorin blejnar