Finanțe: Termenul de 5 zile pentru încărcarea în SPV a facturii se calculează din ziua următoare cele în care a fost emisă

Finanțe: Termenul de 5 zile pentru încărcarea în SPV a facturii se calculează din ziua următoare cele în care a fost emisă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 aug 2024

Termenul de 5 zile calendaristice în care o factură trebuie încărcată în sistemul e-Factură se calculează începând cu ziua următoare celei în care a fost emisă, a transmis, în urma solicitării Profit.ro, un reprezentant al Ministerului Finanțelor. În ultimele zile, în grupurile contabililor de pe rețelele sociale au avut loc dezbateri privind data de la care se calculează intervalul de 5 zile.

Până la 1 iulie, termenul de încărcare în e-Factură a facturilor a fost de 5 zile lucrătoare, dar de la 1 iulie a fost schimbat în 5 zile calendaristice.

Urmărește-ne și pe Google News

"Termenul de 5 zile curge din ziua următoare celei în care a fost emisă factura", a declarat pentru Profit.ro un reprezentant al Ministerului Finanțelor.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Acesta a fost întrebat dacă termenul de 5 zile pentru încărcarea în e-Factură include ziua în care aceasta a fost emisă sau termenul curge din ziua următoare celei în care a fost emisă factura.

Firmele au, de la 1 ianuarie, obligația de a transmite, în termen de 5 zile lucrătoare, și în sistemul e-Factură facturile emise. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații au fost suspendate inițial până la 31 martie, dar ulterior perioada a fost extinsă până la 31 mai. De asemenea, s-a decis să nu se dea amenzi pentru facturile neraportate din perioada 1 ianuarie - 31 mai, dar numai pentru nerespectaeea obligației de încărcare în termen a facturilor și în e-Factură. La controale ulterioare, ANAF poate cere ca în e-Factură să fie disponibile și facturile din perioada ianuarie-mai.

De la 1 iulie, termenul de încărcare în e-Factură este de 5 zile calendaristice (anterior lucrătoare).

Începând cu data de 1 iulie 2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică e-Factura. Cu data de 1 iulie 2024 pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021.

Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar, cu excepția facturilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Totodată, netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul național privind factura electronică e-Factura, precum și primirea și înregistrarea de către destinatari - persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără a fi respectate prevederile art. 10, alin. (1) din OUG nr. 120/2021, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

În situația în care sistemul național privind factura electronică e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului. Pe perioada în care sistemul național privind factura electronică e-Factura nu este funcțional, emitentul facturii aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015, în sistemul național privind factura electronică e-Factura, a facturilor electronice emise

viewscnt
Afla mai multe despre
e-factura
ministerul finantelor
termen 5 zile