EXCLUSIV Planurile ANAF privind TVA – înregistrare mai ușoară și rambursări cu procedură simplificată și după 25 octombrie. Promisiune că nu vor mai fi întârzieri la TVA

EXCLUSIV Planurile ANAF privind TVA – înregistrare mai ușoară și rambursări cu procedură simplificată și după 25 octombrie. Promisiune că nu vor mai fi întârzieri la TVA
scris 13 iul 2020

ANAF intenționează ca după data de 25 octombrie, când încetează o serie de facilități introduse în contextul epidemiei de coronavirus, să aplice o procedură de rambursare a TVA în care să mențină controlul ulterior extins, ca în această perioadă, dar pe care să o adapteze în funcție de profilul de risc al  firmelor. De asemenea, în contextul în care Fiscul lucrează tot mai mult cu semnătură electronică, înregistrarea în scopuri de TVA ar putea deveni un proces complet online, spune într-un interviu pentru Profit.ro președintele ANAF, Mirela Călugăreanu.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În privința rambursărilor TVA , ANAF a ajuns la zi, situație pe care intenționează să o mențină pe viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Hacienda de Mare Olimp, printr-o colaborare cu Chef Alexandru Dumitru, lansează proiectul gastronomic Anika by the Sea CITEȘTE ȘI FOTO Hacienda de Mare Olimp, printr-o colaborare cu Chef Alexandru Dumitru, lansează proiectul gastronomic Anika by the Sea
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Am rambursat în primele șase luni cu 3 miliarde de lei mai mult față de prima jumătate a anului trecut și facem eforturi să rămânem la zi”, spune Călugăreanu.

Până pe 25 octombrie, pentru a combate impactul economic al măsurilor pentru limitarea epidemiei de coronavirus, Guvernul a dispus o procedură accelerată de rambursare a TVA și o procedură în mare parte online pentru înregistrarea în scopuri de TVA.

FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

Solicitarea mediului de afaceri este ca aceste facilități să fie menținute sau chiar extinse.

“Pe viitor, după 25 octombrie, noi lucrăm în paralel o nouă procedură pentru a fluidiza rambursarea TVA, în care vom valorifica și rezultatele pe care noul mecanism de rambursare cu control ulterior extins le vor releva în perioada aceasta. Să vedem dacă identificăm riscuri suplimentare sau nu. Noua procedură va fi mult simplificată. Nu se revine la altceva față de ce este acum, dar procedura pe care o vom implementa va ține seama, de exemplu, de noi elemente de risc. Ideea este să rămânem la control ulterior, dar vom ține cont și de riscurile pe care le vedem în perioada asta“, a declarat președintele ANAF.

Potrivit acesteia, rambursarea de TVA va ține cont de riscul firmei, în baza analizelor generate de noua direcție de management al riscului.

“Noua metodologie de rambursare TVA o văd în contextul în care deja vorbim de o analiză de risc generală pe care o realizăm în ce privește contribuabilul și funcționează și această nouă direcție, de management al riscului, care definește un profil al contribuabilului și va realiza, cum se întâmplă acum la DGAMC, atribuiri de scoruri. Sunt mai multe categorii, risc fiscal scăzut, mediu și ridicat, dar în cadrul fiecărei categorii și o scorizare”, explică șefa ANAF.

Guvernul analizează posibilitatea unui mecanism de eșalonare pe 12 luni a datoriilor la stat, fără garanții și cu rate lunare în funcție de lichidități CITEȘTE ȘI Guvernul analizează posibilitatea unui mecanism de eșalonare pe 12 luni a datoriilor la stat, fără garanții și cu rate lunare în funcție de lichidități

Astfel, pentru a eficientiza înregistrarea în scopuri de TVA, ANAF a transmis Profit.ro că intenționează ca toate mențiunile ulterioare înregistrării fiscale, inclusiv cele privind la TVA, să poată fi depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

În prezent, contribuabilii pot depune mențiuni referitoare la obligațiile declarative cuprinse în vectorul fiscal, cu excepția TVA, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, utilizând formularul 700 ”Declarație pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal”.

În contextul crizei Covid-19, a fost modificat Codul fiscal, în sensul că, înregistrarea în scopuri de TVA nu mai este condiționată de evaluarea riscului fiscal. Potrivit noilor reglementări, persoanele impozabile fac obiectul unei analize de risc după înregistrarea în scopuri de TVA.

"Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, cu excepția persoanelor nerezidente, au obligația să depună numai declarația de înregistrare fiscală/declarația de mențiuni, fără să fie necesară atașarea unor documente justificative. Ca urmare, pentru înregistrarea în scopuri de TVA se are în vedere crearea posibilității depunerii on-line a declarațiilor de mențiuni, cu opțiunea de a atașa documentele justificative prevăzute de lege", explică ANAF.

Referitor la transmiterea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA în format/mediu electronic, analizăm această posibilitate în contextul implementării la nivelul ANAF a semnăturii digitale calificate, potrivit președintelui ANAF.

ANAF analizează depunerea în format electronic și a documentelor solicitate persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal (formular 099), care au avut anulată înregistrarea în scopuri de TVA întrucât prezentau risc fiscal ridicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
mirela calugareanu
inregistrare tva
tva
rambursari tva