Ordonanța de urgență de reorganizare a ANAF, adoptată de Guvernul Orban cu o zi înainte de fi demis prin moțiune de cenzură și care nu a fost avizată de Consiliul Legislativ, a fost propusă pentru respingere de membrii comisiei de buget de Senat. La inițiativa fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, senatorii PSD din comisie au înregistrat însă miercuri la Parlament un proiect cu aceleași prevederi, cu argumentul că ordonanța poate fi declarată neconstituțională, dar prevederile acesteia pun în practică restructurarea Fiscului inițiată de fostul executiv social-democrat.
Mai este important: Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pentru punerea în aplicare a ordonanței, numărul de posturi al ANAF va fi redus de la 27.582 posturi bugetate în prezent la 25.582 posturi, prin desființarea a 2.000 de posturi de execuție vacante și, pe cale de consecință, a altor 150 de posturi de conducere.
După cum a semalat Profit.ro, Consiliul Legislativ a atras atenția că ordonanța de reorganizare a ANAF a fost aprobată de Guvern fără a avea avizul necesar și prin urmare ar putea fi sesizată la Curtea Constituțională, care a reclamat prin mai multe decizii necesitatea unor astfel de avize.
CITEȘTE ȘI Atenție - Dispare o obligație din Codul de procedură civilă. Semnătura privată va fi suficientă pentru un titlu executoriu, precum cecul sau biletul la ordinAcest din urmă argument a fost avut în vedere de membrii comisiei de buget din Senat, care au întocmit un raport de respingere a ordonanței, de teama de a nu fi declarată neconstituțională, a precizat pentru Profit.ro președintele comisiei, senatorul PSD Viorel Arcaș.
În schimb, la inițiativa fostului ministru al Finanțelor, senatorul PSD Eugen Teodorovici, majoritatea membrilor comisiei au înregistrat miercuri la Parlament un proiect de lege care preia în integralitate măsurile restructurare a ANAF prevăzute în ordonanța de urgență. Teodorovici arată că este vroba de proceduri care au fost inițiate încă din timpul mandatului său la conducerea Finanțelor.
”Măsurile sunt bune și pun în practică, de fapt, procedurile de reorganizare pe care le-am inițiat la conducerea ministerului”, a declarat pentru Profit.ro fostul ministru, care a adăugat că, până la adoptarea noului proiect de lege, reorganizarea ANAF va putea fi realizată în baza ordonanței în vigoare.
După votul din plenul Senatului, chiar dacă este respinsă, ordonanța va fi transmisă spre dezbatere deputaților, timp în care ar putea fi promovat proiectul de lege.
CITEȘTE ȘI Călugăreanu/Dudaș: Schimbări la rambursări de TVA - va fi extins sistemul de rambursare cu control ulterior la toate categoriile de contribuabili. În circa 90% din cazuri rambursările vor fi fără control anticipatProfit.ro a relatat că, încă din vara anului trecut, Ministerul Finanțelor a analizat mai multe variante pentru a restructura Direcția Antifraudă Fiscală, cu intenția ca structurile Antifraudei să treacă la administrațiile județene ale ANAF. Reorganizarea a vizat desprinderea din ANAF și a altor structuri, precum Vama și departamentul pentru soluționarea contestațiilor.