EXCLUSIV Nevoia de împrumuturi a Guvernului ar urma să crească la un nivel record

EXCLUSIV Nevoia de împrumuturi a Guvernului ar urma să crească la un nivel record
scris 31 iul 2023

Necesarul brut de finanțare al Guvernului - suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar, dar și rostogolirea datoriei vechi ce vine la plată - poate ajunge pentru acest an la un nivel record, posibil chiar aproape de 180 de miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro pe baza unor informații primite pe surse despre evaluarea Guvernului privind deficitul estimat pentru acest an. Deficitul poate ajunge anul acesta la 5,5%, potrivit informațiilor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Autoritățile au renunțat la ținta de deficit bugetar de 4,4% pentru 2023, de aproape 70 de miliarde de lei, și au discutat cu Comisia Europeană permisiunea - având în vedere că România este deja monitorizată într-o procedură de deficit excesiv - pentru un deficit care să fie chiar și cu peste 1 punct procentual mai ridicat față de ținta de 4,4%. Profit.ro a anunțat recent noua poziționare pe deficit bugetar a Guvernului, situație clarificată în discuții cu Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

Important: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent, întrebat de jurnaliști, că este exclus ca deficitul să fie mai mare de 5% în acest an. Potrivit informațiilor Profit.ro, Ministerul Finanțelor și-a negociat însă informal cu CE spațiu pentru un deficit mai mare de 5%, condiționat de măsuri de corecție, pe venituri și cheltuieli. Guvernul ar putea prezenta, însă, la rectificarea din vară o țintă de deficit bugetar până în 5%, urmând să revină asupra deficitului la a doua rectificare, de pe finalul anului, în funcție de cum decurg lucrurile. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Surse diferite din Ministerul Finanțelor și din Guvern au declarat pentru Profit.ro că pentru anul 2023 a fost agreată cu reprezentanți ai Comisiei încadrarea într-un deficit de 5,5%. 

Rămâne de văzut ce țintă de deficit își va stabili Guvenul la rectificarea din vară și cum va reuși să încheie la final de an. Faptul că a fost agreată cu Comisia Europeană o nouă limită de deficit, mai ridicată, în cadrul căreia România să nu riște suspendarea unor fonduri UE ca umare a depășirii țintei inițiale de 4,4%, nu înseamnă obligatoriu că Guvernul va ajunge la maximul noii limite, însă probabil se va situa destul de aproape.

Eșecul impozitării bacșișului: În cinci luni, la buget au ajuns doar 6 milioane de lei, mai mult de jumătate din București și nici 2.600 de lei din Vaslui CITEȘTE ȘI Eșecul impozitării bacșișului: În cinci luni, la buget au ajuns doar 6 milioane de lei, mai mult de jumătate din București și nici 2.600 de lei din Vaslui

Anterior, bugetul a fost prevăzut cu un deficit de 4,4% din PIB (peste 68 miliarde lei) precum și cu un volum al datoriei de refinanțat în anul 2023 în sumă de circa 92 miliarde lei. Rezultă, după cum se poate vedea și în graficul de mai jos, un necesar brut de finanțare de 160 miliarde lei. La un deficit cu peste un punct procentual mai ridicat, însă, deficitul bugetar ar urca la 84-88 miliarde lei, iar cu cele 92 miliarde lei pentru refinanțarea datoriei vechi, necesarul brut de finanțare ar ajunge în jurul a 180 de miliarde de lei.

Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, PIB pentru anul 2023 este estimat la 1.591 miliarde de lei (revizuit față de momentul construirii bugetului, când estimarea era de 1.552 miliarde lei).

Un avantaj pentru Guvern este că a împrumutat destul de mult în prima jumătate a acestui an, astfel că poziția Ministerului Finanțelor în această privință este una mai stabilă. Un necesar mai mare de împrumuturi ar putea pune, însă, presiune pe dobânzi în piața financiară, în funcție și de cum va decide Ministerul Finanțelor să atragă în cursul anului acest necesar suplimentar de fonduri sau să apeleze și la folosirea buffer-ului de valută.

Eșecul impozitării bacșișului: În cinci luni, la buget au ajuns doar 6 milioane de lei, mai mult de jumătate din București și nici 2.600 de lei din Vaslui CITEȘTE ȘI Eșecul impozitării bacșișului: În cinci luni, la buget au ajuns doar 6 milioane de lei, mai mult de jumătate din București și nici 2.600 de lei din Vaslui

Împrumuturile anunțate pentru anul acesta pe ținta inițială de deficit, de 4,4%

Necesarul de finanțare ar urma să fie revizuit dacă la rectificarea bugetară din această vară se schimbă și estimarea privind deficitul.

Necesarul brut de finanțare pentru anul acesta, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, a fost prevăzut la 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi, conform datelor analizate de Profit.ro.

 

EXCLUSIV Nevoia de împrumuturi a Guvernului ar urma să crească la un nivel record

Împrumuturile Guvernului în prima jumătate de an

Profit.ro a scris că Guvernul a împrumutat în luna iunie 10,4 miliarde de lei, iar totalul finanțărilor contractate a ajuns pentru primele șase luni din acest an la 106,6 miliarde de lei. Statul s-a împrumutat în prima parte a anului destul de mult, încercând să profite de condițiile bune de pe piețele financiare, dar și de costurile în scădere, însă mai mult de jumătate din total, 55,3 miliarde lei, sunt sume obținute doar în ianuarie, lună care reprezintă și recordul lunar în materie de împrumuturi pentru statul român.

Deși Guvernul este prefinanțat în materie de împrumuturi, nu este de neglijat nici impactul deficitului bugetar destul de ridicat pentru primele luni ale anului. Astfel, pentru primele cinci luni, deficitul s-a situat la 37 miliarde de lei (2,3% din PIB) și va fi chiar mai ridicat la șase luni (datele vor fi disponibile după 25 iulie), în timp ce ținta de deficit pentru tot anul este de 68,4 miliarde de lei (4,4% din PIB).

Trebuie precizat că, în cadrul sumei totale a împrumuturilor de 106,6 miliarde lei, două împrumuturi din ianuarie totalizând 4,7 miliarde lei (de 3,4 miliarde lei pe o lună și 1,3 miliarde lei pe 3 luni) au ajuns deja la scadență și au fost rostogolite cu alte împrumuturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor