EXCLUSIV Lovitură pentru Guvern - BNR recuperează peste 2 miliarde de lei din banii vărsați la buget

EXCLUSIV Lovitură pentru Guvern - BNR recuperează peste 2 miliarde de lei din banii vărsați la buget

Inquam Photos / George Călin

scris 31 mar 2023

Banca Națională a României (BNR) a notificat autorităților că trebuie să recupereze 2,3 miliarde de lei, reprezentând vărsăminte efectuate din veniturile sale nete, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. BNR trebuie să efectueze această operațiune după ce majorările de dobânzi, mai ales cele de pe piețele externe, au condus la reevaluarea în scădere a valorii portofoliilor de titluri de stat deținute de către bancă și au generat, astfel un impact negativ asupra rezultatelor financiare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Banca centrală nu recurge efectiv la recuperarea imediată a celor 2,3 miliarde de lei de la bugetul de stat, ci această sumă se compensează cu obligațiile fiscale curente ale băncii către buget, care se ridică la circa 300 de milioane de lei lunar, potrivit datelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, până la compensarea sumei de 2,3 miliarde lei, BNR nu mai plătește lunar obligațiile fiscale către buget.

Potrivit informațiilor Profit.ro, banca centrală a înregistrat totuși profit pentru anul trecut, în contextul în care foarte multe bănci centrale europene au fost afectate de reevaluări ale portofoliilor de titluri de stat și ar înregistra chiar rezultate negative.

Antifrauda confirmă informația Profit.ro și impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată CITEȘTE ȘI Antifrauda confirmă informația Profit.ro și impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată

BNR are obligația de a vărsa la bugetul statului 80% din veniturile nete, în timp ce 10% au ca destinație un fond de rezervă, iar restul de 10% alte operațiuni ale băncii.

Nu este clar în acest moment dacă rectificarea de 2,3 miliarde lei notificată recent de către banca centrală autorităților vizează doar rezultatul pe un singur an.

Ce bani virează BNR la buget

Potrivit bugetului pe anul 2023, BNR ar trebui să vireze către stat 3,42 miliarde lei în acest an, sumă ce reprezintă vărsământ din venitul net, după 3,076 miliarde lei anul trecut și 1,34 miliarde lei în 2021.

EXCLUSIV Lovitură pentru Guvern - BNR recuperează peste 2 miliarde de lei din banii vărsați la buget

Se pregătește un impozit pentru „ultra-bogați” CITEȘTE ȘI Se pregătește un impozit pentru „ultra-bogați”

Bugetul a început anul cu venituri mai mici cu 5% decât programul

Profit.ro a scris recent, în baza unor informații obținute pe surse, că veniturile la buget pentru primele două luni ale anului sunt cu aproximativ 5% sub nivelul programat de către Guvern. Această nerealizare a veniturilor a generat un anumit nivel de preocupare în rândul autorităților pentru creșterea încasărilor, deși situația nu este una gravă, iar evoluția depinde în mare măsură de veniturile care vor fi colectate în lunile următoare, martie și aprilie.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a publicat și execuția bugetară la luna februarie, indisponibilă la momentul scrierii articolului de mai sus. Finanțele nu publică, însă, informații referitoare la programul stabilit pentru venituri.

Astfel, Guvernul a cheltuit în primele două luni cu 17,04 miliarde de lei (1,07% din PIB) mai mult decât veniturile strânse la buget, potrivit datelor anunțate de Ministerul Finanțelor. Decalajul dintre cheltuieli și venituri, reprezentând deficitul bugetar, s-a situat la 9,5 miliarde de lei (0,67% din PIB) în primele două luni ale anului trecut. Deficitul bugetar de 17 miliarde de lei înregistrat în primele două luni ale acestui an a fost determinat în principal de creșterea volumului de investiții cu 85,8% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale casnici și noncasnici în valoare de 1,6 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri și servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum și de influențele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România, arată Finanțele.

În execuția la două luni, se remarcă ritmul lent de creștere a veniturilor, cu numai 8,3% (față de 8,5% în ianuarie), în timp ce cheltuielile urcă cu 17% (comparativ cu 14,3% în ianuarie). TVA, una dintre cele mai importante surse de venituri ale bugetului, este pe plus cu doar 1,9% la două luni, similar cu luna ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
ministerul finantelor
anaf
profit
venit
varsamant la buget