EXCLUSIV Guvernul scoate accizele din cifra de afaceri la calcul impozitului și crește TVA pentru concerte și spectacole la 9%

EXCLUSIV Guvernul scoate accizele din cifra de afaceri la calcul impozitului și crește TVA pentru concerte și spectacole la 9%
scris 25 sep 2023

Guvernul intenționează să scoată sumele colectate ca accize din cifra de afaceri (CA) și să majoreze TVA de la 5% la 9% pentru concerte și spectacole, dar și să adopte o serie de modificări ale proiectului cu măsuri fiscale și de restructurare în ce privește autoritățile locale, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. De asemenea, Guvernul a renunțat la intenția de a permite acordarea în numerar a bonurilor de masă, dar va veni cu o ordonanță care va limita comisioanele percepute de emitenții de tichete.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Guvernul intenționează să adopte aceste modificări în ședința care are loc astăzi, în scurt timp, urmând ca, odată adoptat, o cerere de asumare a răspunderii pe acest proiect de lege să fie trimisă tot astăzi la Parlament. Ședința comună pentru asumarea răspunderii ar urma să aibă loc miercuri.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a scris recent despre impozitarea sumelor coelctate de firme ca accize. Astfel, potrivit proiectului pus în dezbatere, la calculul cifrei de afaceri asupra căreia se va aplica impozitul de 1%, de achitat în cazul în care acesta este mai mare decât impozitul de 16% pe profit, nu se exclud sumele colectate de companii ca accize și pe care trebuie să le vireze la bugetul statului. Cum accizele sunt impozite indirecte pe consum, dacă Guvernul aplică impozitul de 1% și la accize, ar însemna în fapt impozitarea impozitelor în scopul acoperirii găurilor la bugetul statului. Printre produsele la care statul percepe accize se numără produse din tutun, alcool, inclusiv berea sau vinul, combustibili (păcură), carburanți (benzină, motorină), gaz petrolier lichefiat, gaz natural, cărbune, electricitate și odată cu adoptarea proiectului cu măsuri fiscale, băuturile cu conținut ridicat de zahăr, cum sunt cele carbogazoase.

Guvernul ar urma însă să decidă în ședința de astăzi să excludă accizele din calculul cifrei de afaceri.

Mari festivaluri, precum Untold sau Electric Castle, vor beneficia de cota redusă de 5% a TVA, asemenea teatrului, operei, concertelor simfonice CITEȘTE ȘI Mari festivaluri, precum Untold sau Electric Castle, vor beneficia de cota redusă de 5% a TVA, asemenea teatrului, operei, concertelor simfonice

O altă modificare vizează TVA pentru concerte și spectacole. În timp ce inițial a existat intenția de a majora de la 5% în prezent chiar la 19% cota de TVA pentru acestea, iar ministrul Finanțelor Marcel Boloș, a anunțat într-o conferință de presă săptămâna trecută că se va rămâne la 5%, Guvernul vrea acum să crească TVA pentru astfel de evenimente la 9%.

În cazul tichetelor de masă, după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat decizia Gvernului de a permite acordarea tichetelor de masă și sub formă de bani, acum Executivul urmează să decidă că tichetele vor fi acordate doar în forma actuală, fără opțiunea de numerar. Comisioanele percepute însă de firmele care emit și gestionează tichetele vor fi reduse, o condiție solicitată anterior de premierul Ciolacu.

Măsuri vizând autoritățile locale - fără restricții la susținerea de activități sportive, culturale, religioase

Astfel, proiectul de lege prevedea că "începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent. La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare. Cheltuielile cu activitățile sportive trebuie să aibă bugetele de venituri și cheltuieli aprobate prin hotărâre distinct de către autoritățile publice locale/județene precum și grilele de salarizare pentru întreg personalul care deservește activitatea sportivă. Nu se includ de asemenea cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile".

Băncile vor plăti și impozitul pe profit și impozitul suplimentar pe cifra de afaceri. Ce bani ar putea lua statul în plus de la principalele bănci CITEȘTE ȘI Băncile vor plăti și impozitul pe profit și impozitul suplimentar pe cifra de afaceri. Ce bani ar putea lua statul în plus de la principalele bănci

Guvernul vrea acum să renunțe la intenția de a impune această restricție privind procentajul de 2,5%.

De asemenea, în cazul instituțiilor cu mai puțin de 50 de angajați care trec în subordinea autorităților locale, va rămâne la decizia acestora oportunitatea comasării respectivelor instituții.

viewscnt
Afla mai multe despre
masuri fiscale
cod fiscal
schimbari fiscale
guvern