EXCLUSIV Guvernul a renunțat la introducerea unei accize pe produse cu mult zahăr. Nouă formă de impozitare la microfirme. Determinarea a scăzut pe majorarea accizelor la alcool și tutun

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la introducerea unei accize pe produse cu mult zahăr. Nouă formă de impozitare la microfirme. Determinarea a scăzut pe majorarea accizelor la alcool și tutun
scris 25 iul 2023

Guvernul a renunțat la planul de a introduce o acciză pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi băuturi carbogazoase, din cauza dificultăților de aplicare, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. De asemenea, în urma discuțiilor de luni, impozitarea pentru microîntreprinderi ar urma să fie modificată în sensul aplicării unui sistem cu două cote de impozitare, în funcție de două praguri - cota de 1% pe cifra de afaceri să se aplice până la un prag intermediar, iar o nouă cotă, de 3%, pentru cele aflate între pragul intermediar și 500.000 de euro. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În timp ce renunțarea la acciza pentru produse cu mult zahăr pare a fi sigură, din cauza necesității de a organiza un regim special de administrare pentru noile produse devenite accizabile, alte măsuri fiscale discutate, cum este modificarea la microîntreprinderi și eventuale moduri mai temperate de a crește accizele la alcool și tutun, prezintă un grad ridicat de incertitudine, putând fi modificate de la o zi la alta.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Antifrauda s-a dus pe litoral CITEȘTE ȘI FOTO Antifrauda s-a dus pe litoral
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În privința unei noi creșteri a accizelor la tutun și alcool, Ministerul Finanțelor caută variante mai temperate, astfel încât să crească veniturile la buget cu un impact minim asupra industriilor respective. Accizele la alcool și tutun ar trebui majorate în baza unui calendar stabilit anul trecut de Guvern, agreat și cu companiile, iar o creștere acum ar reprezenta o încălcare a acestor calendare.

Important: Politicienii din Coaliția de guvernare discută de mai multe săptămâni măsuri fiscale necesare stabilizării finanțelor statului. Discuțiile politice prezintă un grad ridicat de volatilitate și, inclusiv în cazul unora cum este acciza la produse cu mult zahăr, pot fi retrase când sunt analizate de specialiști.

Guvernul a transmis, în urmă cu mai puțin de o săptămână o serie de măsuri fiscale pregătite pentru discuțiile din coaliție

Astfel, Guvernul a transmis, săptămâna trecută, că a pregătit pentru discuția în Coaliție o serie de măsuri fiscale, printre care renunțarea la cota redusă de TVA de 5% - urmând să rămână doar cea generală de 19% și o singură variantă de cotă de redusă de 9% - precum și eliminarea scutirii de la plata contribuției la sănătate pentru angajații din sectorul construcțiilor, agricultură și industria alimentară, măsură care vine la pachet doar pentru constructori cu obligația de a majora salariul minim în domeniu de la 4.000 de lei la 4.500 de lei, au declarat surse oficiale.

EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe

Executivul are în vedere și majorarea impozitului pe dividende de la 8 la 10%, prim-ministrul Ciolacu declarând anterior că impozitul pe dividende este prea mic la 8%. De asemenea, Guvernul vrea să fie discutată în Coaliție majorarea salariului minim începând din septembrie, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei. Executivul vrea însă și să crească impozitarea pentru microîntreprinderi și să pună PFA să achite contribuția la sănătate la venitul real, nu plafonat ca acum.

În contextul eliminării cotei reduse de TVA de 5%, nivelul de 9% se va aplica pentru bunuri și servicii cum ar fi alimente, medicamente și dispozitive medicale, servicii din industria hotelieră, cultură. În sectorul construcțiilor, unde acum angajații sunt scutiți de impozitul pe venit și contribuția la sănătate, dar și contribuția la Pilonul II, va fi eliminată scutirea de contribuția la sănătate, urmând să rămână scutirea de impozit pe venit, dar condiționată de o majorare a salariului minim în domeniu de la 4.000 de lei brut la 4.500 de lei brut.

Scutiri similare sunt și pentru industria alimentară și agricultură, dar pentru aceste domenii au fost introduse de la mijlocul anului trecut, în timp ce în construcții au fost introduse în 2018, printr-un memorandum între Guvern și companiile din construcții, încheiat la momentul respectiv pe o durată de 10 ani, deci până în 2028. PNRR include, de asemenea, un angajament de eliminare graduală a scutirilor din construcții în perioada 2025-2028. În agricultură și industria alimentară, va fi eliminată scutirea de contribuția la sănătate, dar fără condiții privind un anumit nivel al salariului minim, cum se pregătețte în construcții.

Eșecul impozitării bacșișului: În cinci luni, la buget au ajuns doar 6 milioane de lei, mai mult de jumătate din București și nici 2.600 de lei din Vaslui CITEȘTE ȘI Eșecul impozitării bacșișului: În cinci luni, la buget au ajuns doar 6 milioane de lei, mai mult de jumătate din București și nici 2.600 de lei din Vaslui

La microîntreprinderi, rămâne pragul de 500.000 de euro pentru încadrarea la regimul de impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Guvernul a spus săptămmâna trecută că analizează ca la impozitul de 1% să fie introdus un indice de ajustare în funcție de rata de profitabilitate, astfel încât rata reală de impozitare să urce în cazul profitabilității mai mari spre 2% sau 2,5%.

Acum, intenția ar fi să fie păstrat pragul actual de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi, dar cu un prag intermediar, până la care impozitul să fie de 1% din venituri (rămâne cota actuală), iar între noul prag și 500.000 de euro să fie de 3%.

Inspectorii Fiscului au înăsprit controalele la marile companii CITEȘTE ȘI Inspectorii Fiscului au înăsprit controalele la marile companii

Executivul susținea, de asemenea, că are în vedere totodată majorarea, peste calendarul stabilit deja, a accizelor la tutun, analizând majorări și pentru alcool și chiar introducerea unei accize pe produsele cu nivel ridicat de zahăr.

Acum, Guvernul a renunțat la majorarea accizei pentru conținut ridicat de zahăr și pare a avea o abordare mai temperată pe accizele la alcoo și tutun.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
acciza zahar
accize tutun
accize alcool
microintreprinderi