Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a dispus administrațiilor județene, administrației marilor contribuabili și Antifraudei să acționeze în perioada 27 - 30 decembrie 2022 pentru maximizarea colectării veniturilor bugetare în scopul realizării nivelului programat. ANAF trebuie să verifice declarațiile depuse și obligațiile fiscale scadente în această perioadă și să acționeze acolo unde consideră necesar prin contactarea telefonică sau echipe mixte de control operativ la contribuabilii cu obligații fiscale curente semnificative rămase neachitate, potrivit documentului aflat în posesia Profit.ro.
De ce este important: ANAF are de îndeplinit un plan de colectare a veniturilor, în contextul în care economia încetinește iar perspectivele pentru anul următor nu sunt tocmai optimiste. Trebuie menționat că abordarea ANAF nu este una dură din start, fiind prevăzută ca primă variantă contactarea contribuabililor acolo unde aceștia nu au achitat obligațiile fiscale.
Potrivit ordinului președintelui ANAF: "Pentru atingerea obiectivelor sunt necesare acțiuni concrete de îmbunătățire a colectării bugetare, pe toate palierele de acțiune disponibile. Se va avea în vedere, în perioada 27 - 30 decembrie 2022, creșterea gradului de colectare a obligațiilor fiscale prin:
- o analizare a declarațiilor fiscale și a plăților făcute în contul acestora, identificarea contribuabililor ce nu au plătit obligațiile fiscale curente și contactarea acestora în scopul impulsionării efectuării plăților necesare;
- monitorizarea contribuabililor cărora li s-au acordat înlesniri la plată (având în vedere termenul de 27 decembrie pentru plata obligațiilor curente restante), analizarea modului de respectare a acestora și atenționarea asupra achitării ratelor la termenele prevazute în graficele de eșalonare, precum și a obligațiilor fiscale curente;
- analiza sumelor plătite în conturile unice sau în contul 50.67 și care nu au fost distribuite in vederea compensării cu obligațiile fiscale restante;
- analizarea listelor de suprasolviri și arierate în vederea compensării acestor sume cu debitele nestinse.
În acest sens, conducerile DGRFP/DGAMC împreună cu conducerile DGRAF:
- vor organiza monitorizarea permanentă a informațiilor privind obligațiile fiscale curente declarate și cele plătite,
- vor asigura întocmirea de liste privind contribuabilii care nu au efectuat plăți la nivelul declaratului curent,
- vor organiza contactarea telefonică sau echipe mixte de control operativ la contribuabilii cu obligații fiscale curente semnificative rămase neachitate.
Echipele mixte vor avea în componență inspectori din activitățile de administrare fiscală/control fiscal (inspecție și antifraudă fiscală), vor primi sarcini concrete privind contribuabilii de verificat și vor raporta zilnic rezultatele obținute.
Conducerile Direcțiilor Generale ale Regionalelor Antifraudă Fiscală se vor implica activ, vor coordona direct activitatea de impulsionare a colectării bugetare și vor dispune informarea ANAF cu privire la măsurile întreprinse și la rezultatele obținute."