Inspectorii Antifraudă au declanșat controale în contextul Sărbătorilor de Paște, fiind vizat în special sectorul alimentar, inclusiv în ceea ce privește comerțul cu carne și cel cu legume-fructe, a declarat pentru Profit.ro președintele ANAF, Lucian Heiuș. Antifrauda controlează mai strict și diversele evenimentele organizate în aceste zile, cum ar fi cele din cluburi.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Antifrauda este direcția ANAF responsabilă de controalele inopinate. La verificări, cum sunt cele din aceste zile, inspectorii controlează în principal fiscalizarea bunurilor și serviciilor, înregistrarea în evidențele contabile, emiterea de bonuri etc, cu scopul de a combate evaziunea.
"Suntem peste tot. Inspectorii Antifrauda sunt pe teren și fac verificări în special pe ce ține de comerțul alimentar din această perioadă, cum ar fi legume-fructe, carne și altele, dar și în general pe produsele pe care ANAF le consideră a avea risc fiscal ridicat. Avem verificări pe care le facem de obicei în perioadele cu sărbători importante. Suntem atenți și la diversele evenimente organizate acum", a declarat Heiuș pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Statul vine cu noi schimbări fiscale, controale și "impulsionări" - Eșalonările simplificate devin mai restrictive și se dublează dobânda. Nu vor mai putea fi eșalonate anumite restanțeANAF tinde să intensifice controalele, mai ales prin intermediul inspectorilor Antifraudă, în perioade cum sunt cele de Paște sau Crăciun, în care cheltuielile de consum cresc în domenii cum ar fi comerțul cu produse alimentare.
Activitatea Antifraudă
În anul 2022 resursele Antifraudă au fost alocate astfel:
- activități cu caracter permanent și prioritar ce vizează analiza, investigarea și instrumentarea cazurilor de evaziune fiscală complexe, de actualitate, cu scopul de a crește ponderea controalelor dedicate destructurării lanțurilor evazioniste și eliminarea din sistem a cât mai multor construcții artificiale care includ societăți de tip „fantomă”;
- activități de monitorizare și control ce vizează, în primul rând, conștientizarea prezenței inspectorilor antifraudă în anumite zone cu risc fiscal ridicat și, în al doilea rând, descoperirea și sancționarea abaterilor de la prevederile legale, în cadrul controalelor operative;
- activități de verificare documentară, efectuate pentru stabilirea corectă a situațieifiscale a contribuabilului/ plătitorului.