După ce a propus ca benficiarii de concedii medicale să nu fie plătiți dacă nu acceptă să fie verificați în prezența poliției că sunt în incapacitate de muncă, deputatul PNL Raluca Turcan vine acum cu un nou proiect legislativ, prin care propune instituirea unei noi scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea angajațorilor în vederea facilitării participării propriilor angajați la programe de formare profesională.
Conform proiectului, angajatorii vor putea achiziționa servicii de formare profesională cu recunoaștere națională (inițiere/ perfecționare/ specializare/ calificare sau recalificare de nivel 1, 2, 3 și respectiv 4) sau alte servicii de formare cu recunoaștere la nivel de întreprindere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Costurile maxime ale serviciilor de formare ce pot fi decontate prin utilizarea cupoanelor pentru formare sunt cuprinse între 2400 și 9600 de lei, după cum urmează:
- Curs de calificare/recalificare nivel 1 – 2.420,19 lei;
- Curs de calificare/recalificare nivel 2 – 3.006,71 lei;
- Curs de calificare/recalificare nivel 3 – 4.952,30 lei;
- Curs de calificare/recalificare nivel 4 – 9.617,62 lei;
- Curs de formare inițiere/specializare/perfecționare – 2.420,19 lei;
- Curs de formare cu recunoaștere la nivel de întreprindere – 2.420,19 lei.
Intensitatea ajutorului nu va putea să depășească însă 50% din costul programului de formare.
CITEȘTE ȘI Apare o platformă oficială pentru certificate de urbanism, autorizații de construire, recepția lucrărilorSuma poate crește cu câte 10 puncte procentuale în cazul în care formarea se adresează lucrătorilor cu handicap sau lucrătorilor defavorizați sau dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mijlocii și cu 20% dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mici sau microîntreprinderi.
În cazul în care ajutorul este acordat în sectorul transportului maritim, intensitatea ajutorului poate fi majorată până la 100 % din costurile eligibile.
Sprijinul financiar acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat și din fonduri externe nerambursabile.
Lista furnizorilor de formare agreați se va publica defalcat pe județe/localități pe site-ul oficial al Agenței Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă decontează furnizorilor de formare sumele aferente cursurilor efectuate, pe baza cupoanelor de formare remise acestora de către angajatori.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT România cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina. Scrisoare comună trimisă președintelui CE”Faptul că decontăm jumătate din aceste costuri din fonduri naționale sau europene și îi implicăm pe angajatori și angajați să vină și ei cu o contribuție egală ne asigurăm că aceste cursuri vor fi urmate de persoanele care au cu adevărat nevoie de ele și că angajatorii se vor asigura că ele sunt unele de calitate. În plus, angajatorii nu vor mai impune condiții suplimentare celor care urmează cursuri plătite de firme, cum ar fi să nu demisioneze o perioadă de timp sau să plătească aceste costuri în rate”, arată Raluca Turcan.